dinsdag 13 november 2007

ANWB Reisgidsen Zuid-Tirol


De Nederlandse ANWB heeft een reeks reisgidsen over Zuid-Tirol uitgegeven. Wie met een van deze reisgidsen op pad gaat, beleeft gegarandeerd een ontspannen en afwisselende vakantie.
De reisgids Dolomieten Zuid-Tirol van de ANWB is uitgegeven in de bekende, hoge kwaliteit. De 120 pagina’s tellende gids heeft een praktisch formaat en staat boordevol interessante tips voor een vakantie in Zuid-Tirol. De gids bevat allerlei extraatjes zoals uitgebreide informatie over Zuid-Tirol, 5 bijzondere extra routes en 12 hoogtepunten die op de grote, gedetailleerde en uitneembare kaart zijn aangegeven. De kaart van Zuid-Tirol heeft een plaatsnamenregister op de achterzijde, zodat ook het kleinste vakantiedorpje gemakkelijk is te vinden.

De reisgids met de eenvoudige naam Dolomieten biedt verrassende routes en handige tips voor de vakantie in de Dolomieten. Een uitneembare kaart met een plaatsnamenregister en 5 extra routes helpen bij het plannen van de vakantie.

De ANWB Reisgids Wandelgids Dolomieten telt 168 pagina’s in een handzaam formaat. In de gids staan 35 (halve) dagtochten beschreven, alle voorzien van een uniek wandelschema met hoogteprofiel. Een gids die thuishoort in de rugzak van elke wandelaar in de Dolomieten.

In de Dolomieten ligt een uitgebreid en goed netwerk aan fietspaden. Dit was voor de ANWB reden genoeg om voor dit gebied een praktische fietsgids samen te stellen.
In de reisgids ANWB Actief Dolomieten staan 30 interessante dagtochten in de Dolomieten beschreven. Ze variëren in moeilijkheidsgraad van licht tot gemiddeld en zwaar. De gids bevat verder plaatsbeschrijvingen, gedetailleerde routes met kaarten en hoogteprofielen en een ABC van de Dolomieten - kortom alles wat een fietsershart begeert.

ANWB Reisgidsen online bestellen

Twintiger heeft passie voor jodelen


BALEGEM - 'Er zijn honderden groepjes die zich uitleven in rock en pop. Maar een jonge gast die zich bezighoudt met jodelen? Dat vind je echt niet veel. Ik wil opvallen als artiest.' Maak kennis met Dietwin, de Jodelaar.

Dietwin Haegeman is 26, studeerde A2-Toerisme en woont in Houte, Balegem. Zijn huis puilt uit van pluchen dieren en foto's, posters en prullaria van Abba, zijn andere passie. 'Mijn muzikale goden', zegt hij. 'Hun liedjes hebben altijd een leuke melodie en zijn vrolijk ook.'

Maar de eerste - echte - liefde van Dietwin is jodelen. 'Dat klopt', zegt Haegeman. 'Ik dos me helemaal uit en jodel dan op volksmuziek uit de Alpen, Oostenrijk en Zuid-Duitsland vooral.' De basis legde Dietwin al van kleinsaf aan. 'Ik begon te zingen en kon blijkbaar gemakkelijk van hoog naar laag. En dat heb ik verder uitgebouwd.'

Dietwin Haegeman - 'zeg maar gerust Dietwin de Jodelaar' - staat garant voor een avond feest en plezier, zegt hijzelf. 'Kijk, er zijn honderden rock- en popgroepjes. Maar jodelen, dat doen er maar weinig, zeker bij de jonge garde. En daardoor heb ik natuurlijk veel succes. Ik wil echt opvallen als artiest.'

En dus treedt Dietwin de Jodelaar op tijdens fuiven, bij senioren, in jeugdhuizen, op feesten en festivals. 'En ik was al op televisie', vertelt hij trots. 'In de Grote Prijs Bart Peeters, bijvoorbeeld. Of in Afrit 9 en bij Man bijt Hond. Daar heb ik het vier keer volgehouden in de rubriek Zonder Handen.'

Of Dietwin ook verzot is op de Alpenlanden zelf? Niet echt, blijkt. 'Als ik al eens wegga, dan toch liever naar de zon.'

Wie Dietwin binnenkort aan het werk wil zien, kan dat op zondag 11 november tijdens Houtem Jaarmarkt, in Jeugdhuis Reflex.

Info: tel.0478-36.01.03.

Bron:www.nieuwsblad.be

Oostenrijk verwacht stormloop


Oostenrijk verwacht dat het wintersportseizoen dit jaar snel op gang komt. Door de vroeg inzettende winter zullen ongewoon veel liften komend weekend open zijn. Het aantal boekingen stijgt dan ook rap. Volgens Walter Veit, voorzitter van de Salzburger hoteliersvereniging, staan de telefoons roodgloeiend.

Records in Salzburg, Tirol en Obersteiermark
De tabel hier naast (even op klikken) heb ik overgenomen uit de lokale krant. De cijfertjes geeft een ruw beeld van de situatie in Oostenrijk. Naast de huidige sneeuwhoogtes staan de - wel of niet verbroken - records.

Oberösterreich draait goed mee
In Oberösterreich hebben Hinterstoder en Kasberg afgelopen week de liften geopend. Navraag bij Sabine Günterseder van het Oberöstereichse Tourismus Verband leert dat komend weekend Hochficht in het Böhmerwald dit voorbeeld zal volgen.

Tirol vroeger dan geplandOok in Tirol gaan vele ski-oorden vroeger dan gepland open. Zo zijn de liften in Sölden ook buiten de gletsjer in bedrijf. In Kitzbühel begon het seizoen al op 2 november, de Panoramabahn en de lift op de Resterkogel lopen. Ook in het Zillertal en op de Axamer Lizum overweegt men om komend weekend te starten. St. Anton/Arlberg heeft besloten om niet af te wijken van de planning, en gaat eind november open.

Salzburgerland opent massaal
De meeste oorden in het Salzburgerland openen hun poorten, Obertauern start aanstaande vrijdag met een gedeelte van de liften en vanaf 23 november zijn alle liften geopend. In Flachau, Wagrain, Sportgastein, Mühlbach, Werfenweng en St. Johann i.P. wordt komend weekend geskiet. Welke liften wanneer open zijn in de Ski-Amadé is op hun site te lezen.

Bron:www.wintersporters.nl.

Belg ontdekt hoe edelweiss beschermt tegen uv-stralen


De edelweiss, de witte bloem die vooral voorkomt in hooggebergtes zoals de Alpen, beschermt zich tegen ultraviolette stralen dankzij een geraffineerde "parasol".

Dat meldt New Scientist in zijn zaterdageditie. Het wetenschappelijk tijdschrift baseert zich op de bevindingen en het werk van de Belgische fysicus Jean-Pol Vigneron van de universiteit van Namen.

Een fijne dons bedekt de bloem en beschermt haar tegen de schadelijke, ultraviolette stralen. Die fijne dons absorbeert bijna volledig de uv-stralen en laat alleen het noodzakelijke licht passeren.

De Naamse fysicus onderzocht de beschermingsdraadjes van de edelweiss met een elektronische microscoop. Hij ontdekte dat de bloem microwimpers bezit die een diameter van 0,18 micrometer groot zijn en die de schadelijke stralen filteren. Mogelijk kan deze ontdekking de mens helpen om hem beter te beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon

Bron:www.hbvl.be

"Vakantie paus kostte 1 miljoen euro"


Een oude Italiaanse priester is gechoqueerd door de hoge kostprijs van de jongste zomervakantie van paus Benedictus XVI in de Dolomieten

De priester spreekt in een open brief van een 'kasten privilege' dat ver staat van de evangelische armoede van Jezus.

Het standpunt van Armando Trevisio, verbonden aan de parochie van Carpenedo, nabij Venetië, die gekend is voor zijn engagement voor de armen, verscheen zondag in de linkse krant L'Unita en werd inmiddels overgenomen door andere Italiaanse media.

"Beste paus, dit gaat niet", schreef de priester. "Als je in de spiegel kijkt, moet je gezicht dat van Christus op Aarde zijn. Hoe kan je tijdens een dergelijke vakantie lijken op Jezus, mijn meester zoals die van jou, die zelfs geen steen had om zijn hoofd op te rusten". "Te veel van je zonen gaan niet op vakantie terwijl jij je een vakantie van twee miljard kan permitteren", voegt de priester eraan toe, die, zoals vele Italianen, in lires rekenen als het om omvangrijke bedragen gaat.

De vakantiekosten van de paus in Lorenzago di Cadore van 9 tot 27 juli zouden opgelopen zijn tot 1 miljoen euro om de plaats aan te passen en te beveiligen, schreef L'Unita. Tijdens zijn verblijf logeerde de paus in een gebouw van het bisdom.

Bron:www.telegraaf.nl