zaterdag 10 november 2007

Lawinegevaar in Alpen

In de Oostenrijkse en Zuid-Duitse Alpen is er zaterdag en zondag opnieuw lawinegevaar. In de nacht van vrijdag op zaterdag is er bijna een meter sneeuw komen te liggen. Meteorologen waarschuwen dat er zondag nog 40 centimeter bovenop valt.

Het verkeer in Oostenrijk ondervindt op verscheidene plaatsen veel last van het weer, vooral in Tirol. Daar gingen de sneeuwbuien gepaard met orkaanachtige windstoten met snelheden tot 140 kilometer per uur.

De zware wind en het lawinegevaar verhinderden in Beieren en Oostenrijk ook sneeuw- en skipret, want skiliften bleven hierdoor gesloten tot teleurstelling van toegesnelde wintersporters.

Bron:www.telegraaf.nl

Miller is terug in camper


Er is altijd ophef rond Bode Miller, de rebel op ski’s. Na de dramatisch verlopen Olympische Winterspelen én WK probeerde de Amerikaanse skibond hem te beteugelen. Zonder succes, want Miller zit weer in zijn camper.

Als het skiseizoen begint, is het altijd dezelfde wintersporter die in het centrum van de belangstelling staat: Bode Miller.

Zijn roekeloze levensstijl - hij trekt het liefst in zijn eigen camper van wedstrijd naar wedstrijd en houdt van stappen - zorgt vaak voor commotie.

Bij de afgelopen Winterspelen in 2006 liet Miller zich geregeld zien in de nachtclubs van Bormio, het Italiaanse wintersportoord waar de Olympische wedstrijden werden geskied. De als favoriet bestempelde Amerikaan imponeerde daar niet en won geen plak.

De verantwoordelijken van het ‘US Ski Team’ zagen Millers falen lange tijd met lede ogen aan, maar grepen uiteindelijk in.

Hij werd aan banden gelegd en moest zich voortaan bij de andere skiërs van het Amerikaanse team voegen. Het camperleven was voorbij, Miller ging net als zijn collega’s in hotels overnachten.

Die maatregel sorteerde weinig effect. Ook in het afgelopen seizoen spraken de prestaties van de 30-jarige Miller niet tot de verbeelding.

Na zijn successen op de WK’s van 2003 en 2005, waarin hij vier maal goud won, werd veel van hem verwacht op de WK van 2007 in het Zweedse Are. De teller bleef echter, net als bij de Spelen, op nul plakken steken.

In het afgelopen wereldbekerseizoen reikte hij zes keer tot een podiumplaats. Een magere score voor de man, die in 2005 nog veertien keer in de top-3 terecht kwam. In dat jaar won hij met overmacht de wereldbeker.

Miller, opgegroeid in de staat New Hampshire, kwam maar niet in zijn ritme. Hij probeerde 50 verschillende paar ski’s uit gedurende de winter, maar het bracht hem weinig succes. Daarnaast had hij moeite om volgens de strikte regels van zijn federatie te leven. Miller nam in mei een drastisch besluit. Hij vertrok en richtte een eigen raceteam op: Team America. Hij maakte direct bekend het hotelleven op te geven en te kiezen voor zijn vertrouwde thuisbasis gedurende de winter: zijn luxe camper.

Deze week presenteerde hij zijn team in Sölden, de Oostenrijkse plaats waar het wereldbekerseizoen begint met de reuzenslalom voor de mannen en de vrouwen.

,,Ik heb in de afgelopen tien jaar veel succes gehad in de Amerikaanse selectie,’’ zei hij, ,,en ik waardeer alle coaches en de skiërs. Maar ik wilde het meer op mijn eigen manier doen.

,,Bij het US Ski Team worden elk jaar dertig tot veertig skiërs betrokken. Met Team America is het mogelijk om me meer te concentreren op het optimaliseren van mijn eigen prestaties. Het team is om mij heen gebouwd. Ik ben weer super enthousiast om te skiën.’’

De grootse skiplannen die Miller dit voorjaar maakte, werden overschaduwd door een schietincident waarbij een politieagent én zijn neef Liko Kenney omkwamen.

Zijn neef schoot eerst de agent dood waarna hij door een toegesnelde man zelf werd omgelegd.

Miller heeft in de Amerikaanse pers nooit gereageerd op de gebeurtenis. Bill Kenney, de broer van Liko, sprak zich wel uit.

Die zei: ,,Woede komt veel in onze familie voor. Bode kan al zijn agressie kwijt tijdens het skiën. Liko had niet die mogelijkheid. Hij kon zijn woede niet uiten.’’

Het was overigens even onzeker of Miller morgen (de vrouwen zijn vandaag aan de beurt) van de pistes in Sölden zou razen. Miller kampt met een lichte rugblessure en trainde de afgelopen dagen niet. Gisteren kondigde hij aan wel te zullen starten.

Als de Amerikaan zijn oude vorm hervindt, kan hij het Amerikaanse recordaantal overwinningen in de wereldbeker verbeteren. De legendarische skiër Phil Mahre was 27 maal de sterkste bij een wereldbekerwedstrijd. Miller heeft tot dusverre 25 overwinningen behaald.

Bron:www.AD.nl