zaterdag 1 september 2007

Ludwig II von Bayern, de laatste vorst van Beieren


Ludwig II von Bayern, de laatste vorst van Beieren, werd geboren in München in 1845 maar bracht zijn jeugd grotendeels door in het kasteel “Hohenschwangau”, gelegen aan de voet van Neuschwanstein. Door de plotse dood van zijn vader en de onbekwaamheid van zijn oudere broer moet hij zijn vader opvolgen als 19-jarige.

Door zijn verblijf op “Hohenschwangau” heeft hij de natuur leren waarderen maar ook de muziek. Wagner was zijn favoriete componist en was ook veelvuldig aanwezig bij Lodewijk II, soms tot ongenoegen van zijn entourage. Toch bleef hij de financiële sponsor van Wagner en speelde diens muziek bij de vorst steeds een belangrijke rol. Lodewijk II was een antimilitarist en interesseerde zich zeer weinig voor zijn vorstendom. Eerst hij zijn troepen mobiliseerde tegen de Pruisen maar in 1871 konden ze Beieren zonder verzet annexeren.

Vanaf toen mocht Lodewijk II zich volop in zijn sprookjeswereld terugtrekken en de machthebbers lieten hem begaan. Hij bouwde drie kastelen: Neuschwanstein, Linderhof en Herrenchiemsee. Lodewijk XIV, de zonnekoning, was zijn inspirator. Linderhof is gebouwd naar het voorbeeld van het Petit Trianon in Versailles en Herrenchiemsee is een kleine kopij van het grote kasteel van Versailles, inclusief spiegelzaal. Alleen Neuschwanstein is verschillend omdat het gebouwd is op de top van een berg.

Lodewijk II had in 1886 zulk een gigantische schuldenberg opgebouwd door zijn megalomane projecten dat de Pruisische gezagvoerders het beu waren en hem afzetten. Korte tijd later stierf hij op mysterieuze wijze aan het Staubergmeer, samen met zijn lijfarts. Niettegenstaande hij een goed zwemmer was zou hij verdronken zijn. Er bestaan veel versies over zijn dood maar nooit kwam er opheldering.