dinsdag 3 juni 2008

EK - Innsbruck: ballen tussen brug en bergen


Nog acht dagen en dan begint het EK met de wedstrijd Zwitserland - Tsjechië. Vooruitlopend op het toernooi vandaag speelstad Innsbruck. De Oostenrijkse plaats staat bekend als wintersportbestemming, maar is komend seizoen het decor voor een zomersport. Innsbruck huisvestte in 1964 en 1976 de Olympische Winterspelen.

Aan de rand van de bergen ligt het stadion Tivoli Neu, waar komend seizoen de EK-wedstrijden Spanje - Rusland, Zweden - Spanje en Rusland - Zweden worden gespeeld. Het stadion opende in 2000 zijn deuren, maar voldeed met zijn 17.400 plaatsen niet aan de eisen van de UEFA. Voor het EK werd de capaciteit uitgebreid tot 31.200. FC Wacker Innsbruck is de vaste bespeler. De club werd in 1913 opgericht en werd sindsdien tien keer landskampioen en zeven keer bekerwinnaar. Afgelopen seizoen degradeerde de club uit de Bundesliga.

Innsbruck wordt bevolkt door ongeveer 120.000 mensen. De naam van de hoofdstad van de deelstaat Tirol komt voort uit de brug over de rivier de Inn, die in de twaalfde eeuw werd gebouwd en sindsdien het symbool is van de stad. De sportwereld leerde Innsbruck in 1964 kennen tijdens de Winterspelen. Slechts twaalf jaar later werd het sportevenement weer in de universiteitsstad gehouden.

Het IOC koos aanvankelijk Denver als organisator. De inwoners van de Amerikaanse stad wilden echter niet dat hun belastinggeld werd gebruikt voor de Winterspelen. Innsbruck wilde wel als vervangend gastheer optreden. Vijf Nederlandse sporters wonnen medailles in de Oostenrijkse plaats: kunstrijdsters Sjoukje Dijkstra (goud in 1964) en Dianne de Leeuw (zilver in 1976) en schaatsers Kees Verkerk (zilver in 1964), Piet Kleine (goud en zilver in 1976) en Hans van Helden (drie keer brons in 1976).