donderdag 26 juni 2008

Spectaculair wielerseizoen van start in Zuid-Tirol


Zuid-Tirol daagt je uit!

De Italiaanse provincie Zuid-Tirol, staat iedere zomer bol van de fietsevenementen. Van het WK mountainbiken op 5 juli dat wereldwijd bezoekers trekt, tot Stelvio Bike Day op 30 augustus, de hoogste bergpas in de Alpen waar amateur wielrenners een zwaar maar schitterend parcours afleggen door de dramatische bergpassen van Zuid-Tirol.
AfbeeldingZwaarste mountainbikewedstrijd
Op 5 juli vindt in Zuid-Tirol de UCI Wereldkampioenschap Mountainbike Marathon plaats. Zowel mannen als vrouwen zullen lange afstanden en enorme hoogteverschillen moeten overbruggen. Zo leggen mannelijke deelnemers een afstand af van 119,9km met een totaal hoogteverschil van 3.822m en de vrouwelijke deelnemers een afstand van 88,6km met een totaal hoogteverschil van 3.040m. Een dag later, op 6 juli, wordt het echter nog spectaculairder wanneer tijdens de Südtirol Dolomiti Superbike zal worden gestreden om de wereldbeker. Deze klassieker, die wordt gezien als de zwaarste mountainbikewedstrijd in de Dolomieten, gaat van start in het dorp Villabassa/Niederdorf in het dal Alta Pusteria/Hochpustertal. Aan de start worden 3500 mountainbikers uit de hele wereld verwacht. De mountainbikers kunnen kiezen uit de twee klassieke afstanden: een korte van 56,9 km en een lange van 119,9 km. De dag voor de grote wedstrijd vindt de juniorenwedstrijd ‘DSB Junior’ plaats.

Amateurwielrenners
Een van de belangrijkste evenementen op de jaarlijkse fietskalender is de 175km lange wielerwedstrijd Maratona dles Dolomites. De wedstrijd van dit jaar wordt gehouden op 29 juni en trekt amateurwielrenners uit de hele wereld aan. Aan de afgelopen twee edities namen meer dan 7.000 liefhebbers deel. Het parcours door de dramatische Dolomieten telt maar liefst zeven bergpassen en een hoogteverschil van in totaal 4190m. Dit jaar waren er 16.750 aanmeldingen binnengekomen voor deze wielerwedstrijd, waaraan maar 7.000 deelnemers mee kunnen doen. Elk jaar worden 5.500 deelnemers door middel van een loterij uitgekozen, omdat er altijd te veel aanmeldingen zijn. Voor de Nederlanders worden er 600 plaatsen beschikbaar gesteld door de Nederlandse touroperator En Route Fietsreizen.

Skiparcours per fiets
Andere hoogtepunten tijdens de Zuid-Tiroolse fietszomer zijn de Sella Ronda Bike Day op 6 juli, waarbij fietsers het skiparcours op twee wielen kunnen verkennen, en de Stelvio Bike Day op 30 augustus. Tijdens de Sella Ronda Bike Day zijn alle vier de bergpassen rond het Sellamassief gesloten voor al het verkeer en alleen toegankelijk voor fietsers. Aan de Stelvio Bike Day zullen naar verwachting ca. 6800 fietsers deelnemen; de Stelviopas zal op deze dag ook worden gesloten voor al het gemotoriseerde verkeer vanuit Bormio, Zwitserland en Zuid-Tirol.

Ga de uitdaging aan

Er zijn inmiddels diverse reisorganisaties die pakketreizen aanbieden naar de fiets- en mountainbike evenementen in Zuid-Tirol. Zo wordt er bijvoorbeeld een 8-daagse pakketreis aangeboden naar de Alta Pusteria op 6 juli 2008, georganiseerd door de Südtirol Dolomiti Superbike. Hierbij heeft men de keuze uit de 119,9km met een hoogteverschil van in totaal 3.622m of de 56,9km met een hoogteverschil van in totaal 1.688m. Tevens wordt de registratie van de deelnemer geregeld en wordt er een startplaats direct achter werelds beste atleten gereserveerd.
(meer informatie: www.suedtirol.info)

Bereikbaarheid
Zuid-Tirol is op diverse manieren te bereiken: per auto, per trein (o.a. de Bergland expres in de winter), per bus of per vliegtuig. De luchthavens van Innsbruck, Verona (beiden slechts op 150 km afstand), Bergamo, Treviso en Venetië zijn de toegangspoorten tot Zuid-Tirol en bieden de kortste vluchten vanuit Nederland. Vanaf Amsterdam vliegen onder andere transavia.com en KLM op één van deze luchthavens, waarvandaan goedkope busdiensten een goede verbinding vormen met de rest van de provincie.

bron:TouRPress.nl