vrijdag 7 september 2007

Terugtrekken Rhone gletsjer boven Goms dal veroorzaakt in toekomst bergmeer


In Wallis is men niet echt blij met het afsmelten van de gletsjers. Net als in andere delen van de Alpen leunt een groot deel van de toeristische inkomsten op deze enorme ijsmassa’s. Maar door de opwarming van de aarde trekken de gletsjers zich zienderogen terug, en er blijft weinig anders over dan grote hopen gruis en puin.

Echter door het terugtrekken van de Rhône gletsjer boven het Goms dal is daar een waar bergmeer aan het ontstaan. Momenteel is het meertje niet meer dan een grote badkuip met water, maar tussen de tien en de twintig jaar zal het meer circa 1,6 km lang, 600 m breed en 125 m diep zijn. Het zwitserse VVV ziet het al voor zich: toeristen, waterfietsen, boten etc.

Bron:Berggeit.nl en Weblog Rogier van Rijn

Kwart wintersporters kiest voor sneeuwzekerheid


Van de bijna 1 miljoen Nederlandse wintersporters kiest 26% volgend jaar voor een sneeuwzekere bestemming. Dit blijkt uit het zojuist verschenen themarapport van het bureau ContinuVakantieOnderzoek.


Oorzaak is het sneeuwarme seizoen van afgelopen jaar. Van de wintersporters die niet gaan uitwijken naar een sneeuwzekere bestemming zegt 28% dat zij al in een sneeuwzekergebied zaten, 27% geeft aan dat het weleens kan tegen vallen en 13% vind de sneeuwsituatie niet bepalend voor de keuze van de bestemming.

Veel wintersporters hebben het afgelopen seizoen last gehad van het sneeuwgebrek: 32 % van de Zwitserland-gangers, 42 % van de Frankrijkgangers en 45 % van de Oostenrijkgangers.

Bron:ANWB

Het smelten is begonnen


Vannacht is de dooi ingezet en nu gaat het ook snel met de sneeuw. Intussen is het in het laagland gewoon blijven regenen en treden tal van rivieren buiten hun oevers. Gevolg: overstromingen.
Een bizar overzicht van de eerste dagen van september!

Niet alleen in het oosten van Oostenrijk maar ook in het Ennstal en in de buurt van Mittersill staan inmiddels grote delen van dorpen blank en wordt met zandzakken gesjouwd. Mogelijk dat de overlast zelfs nog iets toeneemt omdat het in het oosten van Oostenrijk nog steeds regent. Op verschillende plaatsen is er in de afgelopen 48 uur meer dan 150mm omlaag gekomen.

Tijdelijk zakte de sneeuwgrens in Tirol naar zo'n 800m. In het Pyhrn-Priel-gebied bleef de sneeuw zelfs tijdelijk op 640m(!) liggen zoals in Spital.
Al met al een schitterend voorproefje van de winter, nu maar hopen dat de winter zijn kruid niet te vroeg heeft verschoten!

Bronnen:Wintersport.blog.nl, Krone.at, Wetterzentrale.de, Oe24.at, Kleine.at, Wetteronline.de