maandag 22 oktober 2007

Uit de oude doos: snowboarden begon als snurfen


Snowboarden toont veel verwantschap met skateboarden. De roots van het snowboarden liggen echter in het water. Verkleumd door de winterse zee, bedachten surfers als Tom Sims en Sherman Poppen dat sneeuw eigenlijk droog water is. Ze beseften de mogelijkheden van een witte berg, pakten de figuurzaag... en gingen even later snurfend het witte poeder te lijf, als beach boys met een muts op.

Razend interessant
De geschiedenis van het snowboarden is razend interessant. Het internet is letterlijk bezaaid met de meest prachtige beschrijvingen van de oorsprong van deze coole sneeuwsport, van een verhaal van niemand minder dan Jake Burton, via een kleurrijke beknopte who's who tot een uitvoerige vierdelige history of snowboarding.

Snurfvideo
Om de vibe van destijds weer even helemaal te voelen,
nu deze snurfvideo op heerlijke new-age muziek...


Bron:Paul Stekelenburg voor www.wintersporters.nl

Eerste lawineslachtoffer van het seizoen een feit!


De winter is nog nieteens begonnen of het eerste lawineslachtoffer is al gevallen! In Hochschwab (Steiermark, Oostenrijk) is zaterdagmiddag een Hongaarse wandelaar bedolven onder een lawine.
De autoriteiten vrezen voor z'n leven omdat de reddingsacties zwaar bemoeilijkt worden door de aanhoudende sneeuwval. Het sneeuwt nog steeds in Oostenrijk, we kregen een melding uit Bad Mitterndorf waar vanmorgen in het dal 50cm lag.

De 47-jarige man was samen met een vriend op pad op een hoogte van 1800m toen ze verrast werden door de lawine. Zijn vriend kon zich bevrijden uit de sneeuw waarna hij hulp inriep. De weersomstandigheden bemoeilijken de reddingswerkzaamheden echter flink. Zo is vanochtend een 30-koppig team op zoek gegaan naar de plaats van onheil.

bron: kurier.at & Wintersprt.blog.nl

Fotoboek Ooghoogte bergsportfotografie


Focus Publishing BV laat weten dat medio oktober 2007 een interessant fotoboek over de bergsport zal verschijnen. In het luxe fotoboek Ooghoogte brengen de toonaangevende bergsportfotografen Menno Boermans en Melvin Redeker de beleving van de bergsport in beeld, van trainen op het maaiveld tot het bereiken van de top. Zij maken het brede scala aan ervaringen die de bergsport biedt aanschouwelijk. Hun foto’s tonen de onvergetelijke momenten, de adembenemende natuur, de confrontatie met je eigen nietigheid, het gevecht tussen klimmer en berg, het overwinnen van natuurlijke en lichamelijke barrières, de vriendschap met medeklimmers van wier welzijn je leven kan afhangen en het contact met de mensen die ze onderweg ontmoeten.

Fotoboek bergsportfotografie - Horizonten

Boermans en Redeker beoefenen zowel de fotografie als de bergsport op hoog niveau. Zij fotograferen uit de losse pols van hun met moeite vrijgemaakte hand en riskeren op grote hoogte, door het uittrekken van hun handschoen, zelfs bevroren vingers. Zo leggen zij de actie van zeer nabij vast en laten de beschouwer op hun ooghoogte meekijken. Zij stellen ons in staat om te genieten van unieke taferelen en indrukwekkende horizonten op plaatsen waar wij ons niet willen of kunnen wagen.

Bron:www.letsgodigital.org