zaterdag 20 oktober 2007

SNEEUWKETTINGEN IN DE VERSCHILLENDE WINTERSPORTLANDEN


Sneeuwkettingen zijn in principe in alle landen toegestaan, op voorwaarde dat ze verwijderd worden wanneer ze het wegdek beschadigen. Je plaatst ze best ook op de aangedreven wielen. Op plaatsen waar sneeuw ligt, kan door verkeersborden duidelijk aangegeven worden dat je de sneeuwkettingen verplicht moet gebruiken. Als je dit niet doet en je wordt gecontroleerd door de politie, dan loop je het risico van een fikse bekeuring. Onder extreme omstandigheden kunnen sneeuwkettingen zelfs verplicht worden op de snelwegen. Die verplichtingen gelden ook voor 4x4-wagens, vrachtwagens en autocars.

Frankrijk:

verplicht op sommige bergpassen
er zijn speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting)
max. snelheid: 90 km/u

Duitsland:

verplicht op plaatsen met speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting)
max. snelheid: 50 km/u

Oostenrijk:

verplicht op plaatsen met speciale verkeersborden (blauw, rond, afbeelding band met ketting)
verboden in tunnels

Zwitserland:

verplicht op sommige bergpassen
verboden in tunnels

Italië:

je moet sneeuwkettingen verplicht bij je hebben in het Aostadal tussen 15/10 en 15/4
let op de speciale verkeersborden (blauw, rechthoekig, afbeelding band met ketting, opschrift “Transito con catene”) die sneeuwkettingen verplichten
verplicht op sommige bergpassen.

RAADGEVINGEN VAN VAB-REISBIJSTAND

Kom je in het buitenland op besneeuwde bergwegen terecht, dan biedt ook de winterband geen uitkomst meer en zijn toch sneeuwkettingen (vaak wettelijk) verplicht. Neem daarom van thuis sneeuwkettingen mee. Helaas stelt VAB-Reisbijstand vaker vast dat chauffeurs niet weten hoe ze de kettingen moeten monteren of dat de kettingen de verkeerde maat hebben. Daarom enkele belangrijke tips:

Het is mogelijk dat je geen kettingen moet gebruiken (bv. laagprofielbanden) omdat er te weinig ruimte is en je door het gebruik schade zou kunnen toebrengen aan vitale onderdelen als remleidingen enz. Raadpleeg eerst het instructieboekje van de wagen. VAB-Reisbijstand moet ieder jaar wagens repatriëren die schade opliepen door het verkeerd gebruik van sneeuwkettingen.
Laat je goed informeren voor je overgaat tot aankoop want niet elke ketting past op je auto. Sneeuwkettingen moeten aangepast zijn aan de afmetingen van de band. Oude of geleende kettingen zijn daarom niet altijd bruikbaar.
Oefen thuis met het opleggen voor je vertrekt.

Bron:www.vab.be

Oorlogsbuit uit Hitlers Adelaarsnest opgedoken


Een kunsthandelaar in de Verenigde Staten vertrouwde het niet toen iemand hem een aantal kunstvoorwerpen aanbood die volgens verpakking en bijbehorende documenten ooit aan Adolf Hitler waren geschonken. Een van de voorwerpen is een perkamenten geschiedenis van Hendrik de Leeuw, de 12de-eeuwse hertog van Beieren en Saksen en stichter van München.
Het boek is verpakt in een doos waar een adelaar en hakenkruisen op staan en is waarschijnlijk aan het eind van de oorlog meegenomen uit het Adelaarsnest, Hitlers buitenverblijf in Berchtesgaden in de Beierse Alpen.

De politie gelooft dat het gaat om stukken die in 2005 zijn gestolen uit een opslagplaats in Salt Lake City. Donderdag toonde zij de voorwerpen aan de pers, in de hoop dat het publiek kan helpen ze thuis te brengen. Enkele uren na de persconferentie kwam op grond van een tip nog een vermist voorwerp boven tafel.

De Amerikaan van wie de stukken twee jaar geleden werden gestolen had ze geërfd van zijn vader, die ze waarschijnlijk heeft meegenomen uit Europa, waar hij als soldaat in de Tweede Wereldoorlog vocht. Tot de collectie behoorden onder andere ook een buste van Hitler en een vaas met een hakenkruis erop.

De politie zei niet alleen te willen weten wie de stukken destijds uit de opslagplaats heeft gestolen, maar ook of degene die ze zestig jaar geleden de VS heeft binnengebracht, daar wel toe gemachtigd was. "Laten we uitzoeken aan wie ze echt toebehoren. Een museum in Duitsland? Zo ja, laten we ze dan teruggeven", zei rechercheur Scott van Waggoner.

Vorige week bood een andere voormalige Amerikaanse militair een uit het Adelaarsnest afkomstige wereldbol ter veiling aan. Hij kon daarbij militaire documenten overleggen waaruit bleek dat hij toestemming had gekregen om de globe als oorlogsbuit mee naar huis te nemen.

Bron:www.Trouw.nl