zondag 26 augustus 2007

Klimaatverandering en toerisme


Alpen: leuke wandelingen

De sneeuwgrens in de Alpen kruipt omhoog, zowat tien meter per decennium, de eerste sneeuw zal later vallen. Gedaan met jodelen bij een goed glas jenever. Onder de 1.200 meter zal de sneeuw niet meer permanent blijven liggen. Boven de lijn valt er 's winters meer sneeuw dan nu.
Het wordt drummen op de pieken. Nu al worden sneeuwkanonnen en kunstmatige sneeuw ingezet om de skiër zijn pretje te gunnen. Dan maar op zoek naar alternatieven, maar een fikse bergwandeling kan in combinatie met een gestegen temperatuur dodelijk zijn. Smeltende permafrost lanceert nogal wat rotsen en gruis naar beneden, met alle gevolgen van dien. 'Belg overlijdt in de Alpen ' duikt de komende decennia vaker op in de media. Geen slecht nieuws zonder goed nieuws: de Alpen zullen in de zomer heel wat meer volk trekken.

Driemaal meer berg- dan verkeersdoden in Tiroolse Alpen.



Steeds meer klimmers en bergwandelaars verongelukken in de bergen. 3 maal meer mensen sterven door bergongevallen dan door het verkeer. Vooral mannen zijn het slachtoffer.

In Oostenrijk komen elk jaar meer dan 350 mensen in de bergen om het leven. De helft daarvan in Tirol.
Karl Gabl de voorzitter van "Kuratoriums für alpine Sicherheit" maakte de statistieken bekend.

"85 procent van de slachtoffers zijn mannelijk en de helft ervan zijn wandelaars. Vooral hartaandoeningen komen veel voor. De oorzaak is veelal dat men de stress van het werk wil verwerken en vanaf de eerste dag er te hard tegenaan gaat."

De meeste verongelukten hebben overmatig materieel bij zich, meer dan meestal nodig. Aan de uitrusting ligt het bovendien niet, maar vooral aan onkunde en zelfoverschatting. Ook verkeerde interpretatie van verschafte informatie of het gewoon negeren van bijvoorbeeld de weerberichten zijn aanleiding tot vele bergongevallen.

Bron:ORF