maandag 31 december 2007

Rijke Russen overspoelen skigebieden


De Europese skigebieden hebben een nieuw cliënteel: rijke Russen. Die stromen echter zo massaal toe dat sommige hotels en skigebieden zich genoodzaakt zien om quota in te voeren. Bovendien blijken de Russen niet steeds de aangenaamste gasten te zijn.

Tot nu toe verbleven de rijke Russen vooral in exclusieve resorts in het Franse Couchevel of het Zwitserse Sankt-Moritz, maar dit jaar melden verschillende resorts over heel de Alpen een enorme toename van het aantal Russische gasten. Vooral de eerste twee weken van januari zijn populair, want dan wordt de Russisch-orthodoxe kerst gevierd. Dat brengt mee dat de prijzen de hoogte ingejaagd worden en dat er niet veel plaats meer overblijft voor andere bezoekers, meldt The Sunday Telegraph. Hôteliers bedenken allerlei maatregelen om met het nieuwe cliënteel om te gaan. Het Grand Hotel Des Alpes bijvoorbeeld is gedurende de twee eerste weken van januari helemaal afgehuurd door Russen. Het management van het hotel heeft Russische receptionisten aangenomen en de menu's in het Russisch laten afdrukken. Anderen laten het niet zover komen. In het Oostenrijkse Kitzbühel zijn quota ingevoerd om het aantal Russische gasten te beperken.

Naar het schijnt zijn de Russen die naar de Europese skigebieden afzakken berucht om hun decadente gedrag. Ze gedragen zich soms nogal ruw en organiseren al eens extravagante feestjes. In het begin van dit jaar werd een metaalgigant gearresteerd tijdens een antiprostitutieraid, maar een paar dagen later weer vrijgelaten zonder verdere aanklacht. (dm)

bron:De Morgen