dinsdag 28 augustus 2007

de Pfandleralm ,laatste toevluchtoord van Andreas Hofer


De Pfandler Alm ,1350 m - St. Martin im Passeier (Zuid tirol)

Andreas Hofer (22 november 1767 – 20 februari 1810) was een Tiroolse nationale held en vrijheidsstrijder.

De Sandwirt (of Sandhof, want Andreas wordt ook wel de 'Sandwirt' genoemd) was van-oudsher bezit van de Passeier familie Hofer. Hier werd Andreas geboren, die later als waard, vee- en wijnhandelaar veel onder de mensen kwam, het land rondreisde en goede betrekkingen onderhield met aartshertog Johann. In januari 1809 werd hij met enkele gelijkgezinden ontboden te Wenen om de opstand te bespreken. In april van dat jaar trok hij met de 'Passeier Schützen' over dejaufenpas en veroverde Sterzing op de Beieren. Alle 'Schützen' verenigde hij op het Bergisel bij Innsbruck, waar hij als legeraanvoerder de slag won. Op 4 oktober werd hem de gouden ere-ketting om de schouders gehangen die hij gekregen had van keizer Franz. Tien dagen later sloot Oostenrijk met Napoleon vrede, waarbij Tirol in drie stukken werd opgedeeld. Op slecht advies van pater joachim Haspinger, zoon van een boerengeslacht uit het Csieser Tal, ondernam Hofer in paniek een tweede veldslag op het Bergisel, die hij in slechts twee uur verloor. Andreas moest vluchten en er werd een premie op zijn hoofd gezet. Hij verborg zich op de hooggelegen Pfandleralm in zijn eigen Passeier Tal. Zijn schuilplaats werd door een hebzuchtige plaatsgenoot verraden. Napoleon gaf opdracht hem na een formele krijgsraad standrechtelijk te executeren. Zijn gebeente rust nu in de Hofkirche te Innsbruck.
Het volkslied van de deelstaat Tirol is "Zu Mantua in Banden der treue Hofer war". Ieder jaar wordt hij op 20 februari als held van het vaderland geëerd.

Napoleon en Andreas Hofer

Na nieuwe oorlogen met Oostenrijk voegde Napoleon, na de overwinning bij Austerlitz (1805), Venetië toe aan het nieuwgevormde Napoleontische koninkrijk Italië, terwijl geheel Tirol met Trento aan het pro-Franse Beieren toegewezen werd. Deze nieuwe overheersing leidde in Tirol tot een volksopstand onder leiding van Andreas Hofer (1809), afkomstig uit het Passeierdal ten noorden van Meran. Tirol en Innsbruck werden bevrijd. Hofer voerde het militaire en burgerlijke bestuur, maar werd in 1810 gevangen genomen en terechtgesteld. Tezelfdertijd verklaarde Oostenrijk opnieuw de oorlog aan Napoleon, maar moest in 1810 de vrede van Wenen sluiten, waarbij besloten werd dat Südtirol zonder Meran en Brixcn, aan het Napoleontische koninkrijk Italië kwam, terwijl Beieren het overige Tirol behield. Na de nederlaag van Napoleon werden bij het Wener Congres (1815) aan Oostenrijk grote delen van Italië toegewezen, onder andere geheel Tirol en Venetië.

Salzburg wil Winterspelen niet meer


Salzburg onderneemt geen pogingen meer de organisatie van de Olympische Winterspelen binnen te halen. 'De olympische beweging wordt tegenwoordig geregeerd door het grote geld. Hierdoor kunnen kleine landen als Oostenrijk niet meer strijden om de organisatie van de Spelen', stelde burgemeester Heinz Schaden vandaag. 'Voor ons is het hoofdstuk afgesloten.'

Schaden voerde vandaag overleg met de gemeenteraad over het mislopen van de Olympische Winterspelen van 2014, zes dagen geleden. Unaniem is besloten dat Salzburg nooit meer meedingt naar de organisatie van de Winterspelen, liet Schaden weten. 'We hebben een discussie gevoerd, niemand zei dat we het ooit nog eens moeten proberen.'

Het Internationaal Olympisch Comité besloot in Guatemala dat de Winterspelen van 2014 in het Russische Sochi worden gehouden. Salzburg eindigde achter het Zuid-Koreaanse Pyongchang als derde in de strijd om de organisatie. De Oostenrijkers klaagden dat ze het in de verkiezing onmogelijk konden opnemen tegen de gelikte campagnes van de Russen en de Zuid-Koreanen.

In 2003 probeerde Salzburg al tevergeefs de Winterspelen van 2010 binnen te halen. Ook toen eindigde Salzburg als derde in de strijd om de organisatie. Het Oostenrijkse Innsbruck lukte het in het verleden wel de Winterspelen te organiseren. De stad kreeg ze in 1964 en 1976.

Bron:Elsevier.nl

Rösti:Het recept voor de zeer bekende Zwitserse aardappelkoekjes.


Benodigdheden voor 4 personen:- 1 kg aardappelen schoongeboend
- 1 gehakte ui
- 125 g ontbijtspek in reepjes
- geklaarde boter
- peper en zout

Bereiding :
Geklaarde boter kunt u makkelijk zelf bereiden. Smelt de boter op een laag vuur en laat deze afkoelen. Het pure botervet kunt u er nu zo van afscheppen. Wat overblijft is 'geklaarde boter' en wordt in dit recept gebruikt.

Kook de aardappelen in de schil 10-15 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappel).
Giet de aardappelen af en laat deze wat afkoelen.
Verwijder de schil en rasp de aardappelen grof in een kom.
Doe wat boter in een pan en fruit hierin de gehakte ui en stukjes ontbijtspek zo'n 5 tot 6 minuten.
Voeg het ui-spekmengsel bij de aardappelen en maak deze op smaak met peper en zout.
Verhit boter in een koekenpan en doe er het aardappel-ui-spekmengsel in.
Met een lepel aandrukken tot een soort pannenkoek.
Laat de rösti nu 10 minuten zachtjes bakken.
Keer na 10 minuten de rösti om met behulp van een bord.
Doe een beetje boter in de pan en bak de andere kant van de rösti goudbruin in zo'n 6 tot 8 minuten.