maandag 24 september 2007

Wintersporten in Tjechie


Saskia Smulders
Persoonlijk ben ik er nog nooit geweest om te wintersporten, maar Tjechie biedt best mogelijkheden. Vooral ook als je de lange wachttijden bij de liften in het hoogseizoen in Oostenrijk wil vermijden, is het best een goed alternatief.

Tsjechië is vooral bekend door de prachtige stad Praag en de voordelige zomercampings. Maar in de winter biedt Tsjechië ook goede en goedkope wintersportgebieden. Alhoewel nog niet ontdekt door het massatoerisme heeft het land veel te bieden voor de wintersporter. Door de oostelijke ligging van Tsjechië kan vaak maandenlang van de sneeuw genoten worden. Op veel plaatsen kan men langlaufen en skiën in verschillende moeilijkheidsgradaties. En doordat de wintersport er nog in opkomst is, zijn er nauwelijks wachtijden bij de skiliften.

REUZENGEBERGTE - SPINDLERUV MLYN

Met name in het Reuzengebergte zijn goede skigebieden te vinden.
Het meest bekend zijn Harrachov, Spindleruv Mlyn en Rokytnice.
Het grootste en populairste wintersportgebied van Tsjechië is Spindleruv Mlyn. Het stadje is prachtig gelegen, omgeven door bergen en de rivier de Elbe. Het plaatsje heeft drie redelijk grote skigebieden op de bergen: Svaty Petr, Horni Misecky en Medvedin. Met zijn ongeveer 25 kilometer aan skipistes is het een aantrekkelijk gebied voor uw skivakantie.

De skipistes en langlaufloipes zijn doorgaans goed onderhouden.
Veertien stoeltjesliften en sleepliften met een capaciteit van 17.000 personen per uur staan tot uw beschikking. U kunt van alle skiliften in het gebied gebruik maken als u een algemene skipas aanschaft. Het centrum van Spindleruv Mlyn en de twee skigebieden zijn in de winter met elkaar verbonden door middel van een gratis skibus.

Als u zich na het skiën weer als herboren voelt dan zijn er onderaan de pistes of in Spindleruv Mlyn genoeg cafe`s en restaurants om nog even na te genieten. Voor de prijzen hoeft u het in ieder geval niet te laten.

Het gebied heeft goede voorzieningen voor skiers en langlaufers en voor snowboard liefhebbers is er een Freestyle Snowpark op de Svaty Peter. Op nagenoeg alle pistes zijn sneeuwkanonnen aanwezig, waardoor u ook bij minder sneeuwval volop kunt skiën.

REUZENGEBERGTE - HARRACHOV

Vlakbij de Poolse grens aan de westkant van het Reuzengebergte ligt het skioord Harrachov. Het is met name door het skischansspringen bekend geworden. Het dorp ligt in een prachtige omgeving en heeft twee skigebieden die met elkaar in verbinding staan. Het skigebied heeft de beschikking over 10 liften en bijna 9 kilometer aan afdalingen. Via een langlaufloipe kunt u het skidorp Rokytnice bereiken. In het centrum van Harrachov zijn er voldoende après-ski locaties aanwezig.

LANGLAUFLOIPES

De bergen in Tsjechië zijn minder hoog dan in de Alpen. De hoogste berg van Tsjechië heet de Snezka met een hoogte van 1602 meter.
De hoogte van de bergen bij Spindleruv Mlyn varieert tussen de 720 en 1270 meter boven zeeniveau. Dit maakt het gebied bij uitstek geschikt voor de beginnende wintersporter en voor het langlaufen. Alleen al bij Spindleruv Mlyn vindt u zo`n 75 kilometer aan langlaufloipes.

Bron: wintersport-vakantie.be