dinsdag 25 september 2007

Opnieuw spannende tijden


Roel van den Bekerom

Nu september langzaam op zijn einde loopt dient zich in de Alpen mogelijk opnieuw een spannend voorproefje van de winter aan! En hoe anders was het vorig jaar.
Vanaf dinsdag breidt een hogedrukgebied boven de oceaan zich uit naar het noorden van Europa. Tijdens dit proces wordt aan de voorzijde koude noordelijke lucht aangevoerd, die een apart lagedrukgebied laat ontstaan boven de Alpen.

Met een tijdelijke toename van de wind kan een klein duwtje tegen het Alpenmassief meteen neerslag van betekenis opleveren. De nieuwste berekeningen laten het lagedrukgebied tot vrijdag rondtollen boven Midden-Europa voordat het naar het noordwesten wegtrekt zodat er plaatselijke weer aardige hoeveelheden neerslag kunnen vallen.



Op dit moment heeft Zwitserland de beste papieren voor sneeuw omdat het westelijk Alpengebied het snelst in de koudere lucht terecht komt. Hier kan boven 1500-2000m tot een halve meter sneeuw omlaag komen, wellicht zelfs meer. Het oosten van Oostenrijk en Italië hebben af en toe te maken binnen binnenlekkende warme lucht waardoor de sneeuwgrens hier op een hoger peil blijft.

Omdat de modellen nog wat zwabberen voor wat betreft de exacte positie van het lagedrukgebied kan een kleine verandering meteen grote gevolgen hebben voor de sneeuwgrens, vast staat wel dat het een natte boel gaat worden.

Ter vergelijking, vorig jaar was het tot diep in november warmte troef met nauwelijks sneeuw die een eventuele ondergrond had kunnen opleveren voor de skipistes. Het vervolg is bekend, het seizoen 06/07 was er één zonder winter. Of het moet maart zijn geweest toen Zwitserland en Frankrijk alsnog een late maar flinke dump te verwerken kregen. Laten we hopen dat de huidige winterse prikken een voorteken zijn voor een winter á la 05/06.

bron:wintersport.blog.nl