vrijdag 14 september 2007

Vroege sneeuw in Alpen leidt tot 'schapenkerkhof'

Door de vroege en massale sneeuwval in Oost-Tirol zitten duizenden schapen vast op de bergweiden. Hulpverleners in overvliegende helikopters spreken van "een schapenkerkhof in de Alpen".


De sneeuwchaos heeft de schapenhoeders verrast. Normaal worden de dieren in Oostenrijk eind augustus tegen Sint-Bartholomeus naar hun winterverblijf in het dal gebracht, maar op vraag van de toeristische diensten laten de boeren hun schapen almaar langer op de bergweides. Met als gevolg dat er nu duizenden schapen ingesneeuwd zijn geraakt.

Een deel van de dieren is al bezweken van uitputting en voedseltekort of gewoonweg gestikt onder de verse sneeuw. In de bergen rond Kaprun en Salzburg moeten de kadavers snel worden geruimd, omdat door de doorlatendheid van de kalkrotsen bodem- en watervervuiling dreigen. De overheid beloofde hulp aan de veehouders om de dierenkrengen te ruimen.

Helikopters proberen de schapen nu van de bergweides te evacueren. De komende dagen zou het iets warmer worden. Maar die temperatuursstijging levert ook lawinegevaar.

Intussen groeit de kritiek in de media dat ten behoeve van het toeristenplezier duizenden dieren de sneeuwdood moeten sterven.


Bron:belang van Limburg