woensdag 22 augustus 2007

De Obersalzberg


De Obersalzberg is een ca 1000 meter hoge berg, gelegen in de Beierse Alpen nabij Berchtesgaden, in het zuiden van de Duitse deelstaat Beieren. De naam Obersalzberg komt van de zoutmijnen die zich onder deze berg bevinden en die vanaf 1517 in productie zijn. Deze berg is voornamelijk bekend geworden vanwege haar bewoner Adolf Hitler.
Meer dan 1000 dagen van zijn heerschappij over Nazi-Duitsland bracht Adolf Hitler door op de Obersalzberg bij Berchtesgaden. Van een privé-vakantiewoning groeide dit complex in de loop der jaren uit tot het heuse machtscentrum van het Derde Rijk. Eind april 1945 legden bommenwerpers van de Royal Air Force het bolwerk binnen enkele minuten in de as.
Adolf Hitler die vanaf de jaren twintig geregeld in Berchtesgaden verbleef, kocht in 1933 op de Obersalzberg een chalet en bouwde het om tot de luxe villa "Berghof". Die werd zijn "presidentiële" machtscentrum.

Door de komst van de dictator veranderde de Obersalzberg ingrijpend. Wie weerstand bood kreeg af te rekenen met intimidaties en verdween niet zelden in een concentratiekamp.

In hun plaats namen vertrouwelingen zoals Martin Bormann, Herman Goering en Albert Speer hun intrek op de berg en lieten niet na hun status met groot vertoon van luxe in de verf te zetten. De SS schermde de Obersalzberg als een hermetisch afgesloten "spergebied" af van de buitenwereld.

In de zomer van 1943 werd begonnen met de aanleg van het bunkercomplex en tot amper een paar weken voor de capitulatie bleef men ermee doorgaan. De onderaardse stad moest zelfbedruipend worden zodat de gezinnen en het personeel van de nazi-leiders op duizenden m² zouden kunnen overleven. Ondermeer privé-archieven, een bibliotheek en een ruime platencollectie waren er ondergebracht. Eva Braun had er haar privé-vertrekken incluis badkamer pal naast die van haar geliefde. Nog begin april 1945 hadden colonnes vrachtwagens tonnen levensmiddelen en drank in de onderaardse gangen afgeleverd. Maar de luchtbombardementen van 25 april herschiepen ook de Berghof tot een ruïne.

Nu maakt een modern documentatiecentrum de stromen toeristen wegwijs in de geschiedenis van de Obersalzberg.

Waaghalzen scheuren door de Alpen

ARVIEUX - Waaghalzen die niet genoeg hebben aan een kleine helling om vanaf te gaan, halen hun hart op in de Franse Alpen. Freeriders uit heel Europa stappen op hun longboards, skateboards of skeelers en gaan met enorme snelheden van de bergen af.
Bekijk video: Breedband

Bron:Leeuwarder Courant

Bergfeuer :een eeuwenoude traditie in de Alpen.


Tijdens de zonnewende, de overgang van lente naar zomer, werden op 24 juni ongeveer 8.000 fakkels op verschillende bergtoppen in de omgeving van de Tiroler Zugspitz Arena in vuur en vlam gezet. 'Bergfeuer' wordt het evenement genoemd, een eeuwenoude traditie in de Alpen.
Vele jaren geleden werden de bergen gezien als thuis van de goden en tegelijkertijd ook als bron van gevaar. Het onsteken van dit vuur op de bergen is een eeuwenoud gebruik in de Alpen. Zoals in de Tiroler Zugspitz Arena, oftwel de bergen rondom Ehrwald, Lermoos en Biberwier, de vlammen oplaaien is een bijzondere en unieke belevenis. Symbolische figuren uit de mythologie, geloofsovertuigingen, Christusfiguren, beelden, kruizen, herten, reebokken en zegende handen verlichten de hemel op een speciale manier. Vanuit het dal kan er genoten worden van het spektakel dat zich rondom zal ontvouwen.

Bron:www.bergfeuer.at