donderdag 8 november 2007

Jam uit Tirol voor de hele wereld


Behalve Manner-wafeltjes en "mozartkugeln" heeft Oostenrijk nog meer zoete delicatessen te bieden. A. Darbo AG, een Tiroolse onderneming met een rijke traditie, produceert jam, gelei, vruchtensiropen, vruchtenmoes, compotes en fruitrepen van uitstekende kwaliteit voor de wereldmarkt.


De Tiroolse onderneming A. Darbo AG, opgericht in 1879, "verzoet" nu al enkele decennia met zijn marmelades en jams van uitstekende kwaliteit niet meer alleen het leven van alledag van de Oostenrijkers, 37% van de jaarlijkse productie gaat inmiddels naar het buitenland. Darbo is in zijn marktsegment de nummer één in Oostenrijk en wil ook de nummer één in Europa worden. Behalve de natuurzuivere jam en gelei produceert Darbo bijenhoning en vruchtensiropen, vruchtenmoes, compotes, fruitrepen en fruitbereidingen voor de yoghurtindustrie, alle van uitstekende kwaliteit. Zo'n 14.000 ton fruit wordt jaarlijks in ongeveer 500 verschillende artikelen verwerkt. Vorig jaar realiseerde Darbo een omzet van 87,4 miljoen euro. In 2007 ligt de lat op 93,5 miljoen euro. Sinds 1970 is de omzet 40 keer zo groot geworden. Darbo stelt 276 personen tewerk.