vrijdag 26 oktober 2007

10 koele feiten over wintersport en klimaatverandering


door Hajo Smit op 25 oktober 2007

De hype rondom de klimaatverandering is hard op weg om de grap van het millenium te worden. September was al kouder dan normaal en nu openen laaggelegen skigebieden vroeger dan ooit te voren en toch blijven toonaangevende media komen met tendentieuze ongenuanceerde berichten. Hoe koud moet het worden voor de hype een beetje gaat afkoelen?

Tendentieuze berichten
Na een sneeuwarm seizoen vol onheilspellende en tendentieuze berichten in de nationale en internationale media, lijkt de journalistiek er ook dit met veel sneeuw beginnende seizoen nog geen genoeg van te krijgen: de Telegraaf verrast vandaag met de kop "Wintersporters huiveren voor groen". Het SKI Magazine schrijft "Klimaatverandering is een feit". Op dezelfde dag doet Willem Alexander er vanuit India nog een schepje bovenop.

Bron:Wintersporters.nl

Niet lullen maar poetsen
Vanuit India bereiken ons zalvende woorden van Prins Willem Alexander. Wat hij zegt gaat eigenlijk niet eens over klimaatverandering, maar dat is zo'n mooi etiket om je verhaal aan op te hangen. In feite bewijst juist zijn verhaal dat we eens moeten ophouden met 'lullen' over de vage ontastbare klimaatverandering en dat we moeten 'poetsen' op het gebied van drinkwater en sanitatie. Helemaal mee eens!

Ongenuanceerd verhaal
Wat ons wintersporters pas echt bedroefd, is dat ons mooie SKI Magazine in nummer 7 komt met een ongenuanceerd verhaal onder de kop "Klimaatverandering is een feit" (p 82). Min of meer klakkeloos wordt de klimaatmening van het Nederlands Alpenplatform, waarvan ook de skivereniging lid is, weergegeven. Dit terwijl een Britse rechter onlangs de minister van onderwijs heeft teruggefloten omdat die 3850 DVD's met de film van Al Gore naar Britse scholen had gestuurd. De rechter oordeelde dat de film negen aperte wetenschappelijke onjuistheden bevat en dat het verzenden ervan naar scholen gelijk staat met onwettelijke propaganda.

10 koele feiten
Hoog tijd om aan het begin van het wintersportseizoen vanuit een wintersportperspectief een overzicht te geven van de zin en onzin van klimaatverandering.

1) Sneeuwarme winters zijn er in de Alpen altijd al geweest. Daar waren de boeren vroeger zelfs erg blij mee.

2) Seizoenen met groene pistes zijn er al zolang de mens intensief aan wintersport doet. Bijvoorbeeld mijn eerste wintersport op de Kristberg in 1971.

3) Het seizoen 2005-2006 was in Zuid-Duitsland, Tsjechië en Midden-Oostenrijk een van de koudste en sneeuwrijkste sinds mensenheugenis.

4) De eerste helft van het seizoen 2006-2007 was zeer sneeuwarm. De tweede helft van het vorige seizoen lag er boven 2000 meter overal veel sneeuw. Met name Zuid-Tirol beleefde een sneeuwrijk seizoenseinde.

5) Alleen in Sauerland was afgelopen seizoen sprake van een rampseizoen, maar gelukkig konden de ondernemers interen op de recordwinsten van het seizoen ervoor.

6) Seizoen 2006-2007 is het seizoen van de algemene doorbraak van de kunstsneeuw. Veel lager gelegen skigebieden hebben bewezen dat ze zelfs de dalafdalingen nog onwaarschijnlijk lang in stand kunnen houden.

7) Als het klimaatonderzoek één ding echt heeft bewezen, is het dat het klimaat in het verleden nooit constant is geweest. Er valt op dit gebied helemaal niets tegen te houden of te beschermen.

8) De angst voor (klimaat)verandering is in het algemeen een irrationele geesteshouding.

9) Het bewijs dat door mensen geproduceerd CO2 de klimaatverandering drijft, wordt door wetenschappers volop nagekakeld maar is in de strikt wetenschappelijke zin allerminst bewezen. Er zijn tal van aanwijzingen dat meer CO2 en een warmer klimaat wel eens hele gunstige neveneffecten zouden kunnen hebben.

10) Iedereen die de geologie van de Alpen een beetje kent, ziet in een oogopslag dat die prachtige gesteenteformaties het allerbeste bewijs zijn van het simpele feit dat we hoe dan ook op weg zijn naar de volgende ijstijd of het nu tussentijds nog even een graadje warmer wordt of niet.