woensdag 17 oktober 2007

Steenlawine rolt van berg in Italiaanse Dolomieten


Een enorme steenlawine is zaterdag 13 oktober van een berg in de Italiaanse Dolomieten naar beneden gerold. Volgens de eerste gegevens van de civiele bescherming in Bolzano waren er geen doden noch gewonden te betreuren, berichtten de Italiaanse media.

De steenmassa stortte 's morgens van 2.600 meter hoogte van de Einser in het Hochpustertal richting vallei. "In de hele vallei hangt een dikke stofwolk, niemand ziet nog wat", zei een ooggetuige.

Met 60.000 kubieke meter rotspuin was de lawine bijzonder groot. Toch zijn dergelijke aardverschuivingen in de Dolomieten geen zeldzaamheid, zei een geoloog. De 2.698 meter hoge Einser ligt in het Fischleintal in Zuid-Tirol.

Bekijk hier de beelden:

Gezellig 'törggelen' bij boeren van Zuid-Tirol

Eeuwenoude gewoontes in Italiaanse Alpen nog steeds levenskunst

Wil je het echte ritme van de seizoenen beleven, dan moet je nu in Zuid-Tirol in de Italiaanse Alpen zijn: sinds mensenheugenis wordt de herfst er ingezet met het aloude Törggelen.



Törggelen in Zuid-Tirol: gezellig met zijn allen aan tafel, met nieuwe wijn, kaas, speck en 'schoorsteenworst' en de verhalen van alledag.

Törggelen is een heel gezellig gebruik waarbij mensen elkaar ontmoeten rond een tafel en er de net geproduceerde wijn proeven, daarbij genietend van eenvoudige, maar o zo lekkere landsmanskost, zoals gerookt en luchtgedroogd Speck, Kaminwurz (een in de schoorsteen gerookte worst), zuurkool en Krapfen (krabbetjes). De maaltijd wordt afgesloten met de klassieke gepofte kastanjes.

Törggelen doe je in authentieke Buschenschänke, met echte boeren, die vol trots achter hun producten staan en altijd te vinden zijn voor een gesprek vol humor.

Authentieke adresjes
Ben je op zoek naar authenticiteit, landbouw op menselijke schaal en met een gezicht, dan kun je terecht in de ‘Bäuerlicher Feinschmecker'. Deze gids, uitgegeven door plaatselijke Boerenbond, geeft een overzicht van Buschen- en Hofschänken waar alleen eigen productie gebruikt wordt in een typische lokale keuken. Hier word je door de boer letterlijk aan tafel genodigd. Geen betere manier om contact te leggen en de intimiteit van een regio te ontdekken.


De prachtige Oberparteggerhof aan de historische 'Keschtnweg' met op de achtergrond de glooiende wijnhellingen, die Zuid-Tirol al vele jaren bij de echte wijnliefhebber zijn goede reputatie bezorgen.

Wandelen in het Eisacktal
Sinds mensenheugenis maakt de kastanje deel uit van het landschapsbeeld en de levenscultuur in de Valle Isarco, het Eisacktal. Vroeger werd de kastanje wegens haar hoge zetmeelgehalte beschouwd als de aardappel van de armen. Ondertussen is het een edel herfstproduct geworden.

Wandelweg
De herfst is misschien wel de mooiste periode om van dit cultuurlandschap te genieten: tussen Bressanone (Brixen) en de Renon (Ritten) net boven Bolzano (Bozen) ligt de perfecte wandelweg langs gemengde wouden, weiden en kastanjebossen (vandaar de naam Keschtnweg): liefst 60 km aangeduide wandelpaden en een gepast decor voor een flinke portie Törggelen.

Stube
Langs de Keschtnweg vind jeook meteen drie mogelijkheden om bij de boer de inwendige mens te versterken. In de herfst kun je op vakantieboerderij en boerencafé Obermoserhof in de stube "Törggelen". Er worden appartementen verhuurd, je kunt tochtjes met de pony maken en bij het ontbijt genieten van verse eieren en melk van de boerderij.





Gerookt en lucht gedroogd spek en jonge, fruitige rode wijn zijn in Zuid-Tirol op elke gastvrije tafel aanwezig, een smakelijke combinatie.

Zweigelt
In "Buschenschank" Villscheiderhof worden eigen geproduceerde wijnen geschonken, waaronder de minder bekende Zweigelt. Hier kun je op traditionele wijze "törggelen". Daarbij worden verschillende gerechten aangeboden, zoals gerstesoep, zelfgemaakte worst, zuurkool, "schlutzkrapfen" (deegenvelopjes met ricottavulling) en gepofte kastanjes.

In de beide boerenstuben van de Oberparteggerhof kun je genieten van vlees, spek, worsten en pekelvlees van eigen slacht en verwerking. De wijn uit eigen productie maakt het prettige verblijf op de Oberparteggerhof compleet.

Kastanjes
Bovendien biedt een aantal restaurants in de Valle Isarco tot 4 november 2007 op kastanjes gebaseerde specialiteiten aan. Wees niet verbaasd: de kastanje is een veelzijdig product, dat zowel in voorgerecht, hoofdgerecht als dessert kan verwerkt worden.

Internet: www.suedtirol.info