woensdag 7 november 2007

"Geoparc Bletterbach" in Aldein / Radein in Südtirol


Europa's unieke canyon

In de voetsporen van de dinosauriërs geeft de Bletterbachkloof naar Aldein een fascinerend inzicht in de ouderdom van de geschiedenis van de aarde. Met de opening van het bezoekerscentrum, het bosleerpad en de van informatieborden voorziene geo-paden, wordt de kloof opengesteld, en met een speciaal programma vooral ook voor kinderen toegankelijk gemaakt.


Bezoekerscentum Geoparc

Het bezoekerscentrum Geoparc onderaan de Lahner-weide toont de ontwikkelingen die tot het ontstaan van het gesteente van de Bletterbachkloof hebben geleid. Daarnaast zijn er, net in als het Geo-museum van Radein, fossiele vondsten uit de kloof te vinden zoals sporen van sauriërs, versteende vissen, mosselen en planten. De bezoekers zien en beleven interessante informatie en wetenswaardigheden over het leven in dit gebied miljoenen jaren geleden.

Openingstijden: 1 mei tot 4 november, dagelijks van 9.30 tot 18.00 uur

Geoparc Bletterbach


Laat u meevoeren

Over bergweiden, langs hoeven en molens. Of door de Aldeiner sagenwereld. Ook voor de jongsten: Bletterbach for kids. Naast begeleide wandelingen zijn er bovendien de museumcard Aldein-Radein, en interessante familietickets!

Begeleide wandelingen

Bosleerpad

Het pad begint bij de nieuw aangelegde parkeerplaats onderaan de Lahner-weide, en voert in een kleine rondwandeling naar de Lahner-weide en weer terug naar de parkeerplaats. Hij is bedoeld voor kinderen en voor oudere mensen, maar ook voor andere geïnteresseerde wandelaars. Het bosleerpad is een brede, met steenslag verharde weg, die begaanbaar is voor rolstoelen en kinderwagens.

www.suedtirols-sueden
www.bletterbach.info

Welk oppervlak gebruiken we als skiër?


Milieuactivisten halen het vaker aan. Door het massatoerisme vernielen we het berglandschap. Doordat het aantal liften steeds verder wordt uitgebreid, toeristen graag rotzooi op de piste dumpen, en er overal buizen in de grond worden gelegd voor sneeuwkanonnen wordt de druk op de natuur alsmaar groter. Maar welk gebied beskiën we nu eigenlijk? We maken het voor je zichtbaar op kaart.

Op de site geoland.at kwam ik deze kaart van Tirol tegen. Omdat Tirol één van de populairste wintersportgebieden betreft geeft het je een goed idee van het oppervlak dat nu werkelijk in gebruik is als skigebied. Dit is in het blauw weergegeven .

Op het eerste gezicht zeg ik, het valt nog wel mee. Grote gebieden zullen de hele winter door geen skiër zien. Van de andere, als je aanneemt dat de blauwe gebieden de komende jaren vrijwel allemaal kunstmatig besneeuwd en beskied worden, dan is de impact toch aanzienlijk. Maar er is meer informatie uit dit kaartje te halen!

Je krijgt namelijk een goed beeld van de werkelijke grootte van een skigebied. Goed te zien is het grote ski-oppervlak rondom Skiwelt Wilder Kaiser en Kirchberg-Kitzbühel. Een aanrader dus voor kilometervreters. Daarnaast vallen de meer verspreide maar grote skigebieden op in het zuidwestelijk deel van Tirol. Dan hebben we het dus over de skimekka's Serfaus, Sölden, Ischgl en St. Anton. Kortom, een handig tooltje dat je helpt je wintersportbestemming te bepalen!

Roel van den Bekerom,wintersport.blog.nl