donderdag 15 november 2007

Skiën en snowboarden: 3.400 ongelukken per jaar


Naleving van pisteregels en juiste afstelling van skibinding belangrijk bij het voorkomen van ongevallen.
In de periode 2001-2005 zijn in ons land jaarlijks gemiddeld 2.200 skiërs en 1.200 snowboarders na een ongeval op een buitenlandse skipiste of op een Nederlandse kunstskibaan behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Van deze slachtoffers worden jaarlijks 90 skiërs en een tiental snowboarders, na behandeling op de SEH afdeling, in het ziekenhuis opgenomen.
Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de nationale campagne www.voorkomblessures.nl.

Het aantal wintersporters dat na een ongeval op een skipiste in het buitenland in een ziekenhuis wordt behandeld, is helaas onbekend.
In ons land worden de letsels door ongevallen en sportblessures, die worden behandeld op een SEH afdeling van een ziekenhuis, geregistreerd via het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument en Veiligheid. De meeste wintersportlanden beschikken niet over een dergelijke registratie. Daarom is er geen uitspraak te doen over de aantallen Nederlanders die in het buitenland in een ziekenhuis zijn behandeld.
Wel bekend is het aantal Nederlanders dat gebruik moet maken van de ANWB Hulpdienst. In het wintersportseizoen 2006/2007 zijn maar liefst 315 wintersporters met een ANWB gipsvlucht huiswaarts gekeerd.

Onder de in ziekenhuizen behandelde snowboarders bevinden zich twee keer zo veel mannen als vrouwen en is bijna tweederde van de slachtoffers jonger dan 25 jaar. Bijna de helft van de slachtoffers heeft een fractuur opgelopen.
Bij de behandelde skiërs zitten evenveel mannen als vrouwen en is tweederde ouder dan 25 jaar. Ongeveer een derde heeft een fractuur opgelopen.

Voor beide groepen wintersporters is het naleven van de pisteregels een simpele maatregel om de kans op een ernstig ongeluk op de piste zo klein mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door een veilig spoor te kiezen als je een andere skiër of snowboarder van achteren nadert.
Daarnaast is het van beginner tot specialist nodig je goed voor te bereiden, de bindingen juist af te stellen en beschermingsmiddelen te dragen. Speciale beschermende handschoenen zijn voor elke wintersporter een ‘must’ en voor snowboarders zijn het dragen van polsbescherming en een helm die het hoofd beschermt bij een val, geen luxe problemen.

De campagne www.voorkomblessures.nl geeft elke skiër en snowboarder met behulp van een test een persoonlijk advies als voorbereiding op een ski- of snowboard- vakantie en daarnaast wat je zelf kunt doen om op de pistes de kans op een ernstig ongeluk zo klein mogelijk te houden.

Hiervoor werkt Consument en Veiligheid samen met de Nederlandse Ski Vereniging, NOC*NSF en de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG).

Geen opmerkingen: