woensdag 30 april 2008

Bergbeklimmer Nepal uitgezet om ''Free Tibet''-vlag



Een Amerikaanse bergbeklimmer die in het Nepalese basiskamp van de Mount Everest een vlag met de tekst ''Free Tibet'' meedroeg is maandag door Nepal het land uitgezet. De bergbeklimmer, William Brant Holland, mag bovendien de komende twee jaar geen enkele vorm van bergsport bedrijven in de Himalayastaat.

Anti-Chinees
Vorige week werd Holland verplicht de berg onmiddellijk te verlaten, nadat hij zijn sympathie voor Tibet had getoond. Terug in Kathmandoe werd de Amerikaan ondervraagd en maandag het land uitgezet wegens overtreding van het verbod op anti-Chinese activiteiten.

Beveiliging
Holland is de eerste bergbeklimmer die is aangehouden door de soldaten en politieagenten die sinds kort aan de Nepalese kant van de Mount Everest geposteerd staan om straks de Olympische fakkelloop, die over de berg leidt, te beveiligen.

Chinese druk

Hoewel de beklimming door Chinese klimmers aan de Chinese zijde van de berg wordt uitgevoerd, heeft China druk uitgeoefend op de Nepalese autoriteiten om ook hun kant van de Everest te beschermen. Tussen 1 en 10 mei mag de berg ook vanuit Nepal niet beklommen worden.

Klachten
Tibetaanse bannelingen demonstreren bijna dagelijks in Kathmandoe bij gebouwen van de VN en bij de Chinese ambassade tegen de Chinese overheersing over Tibet. Na klachten van de VN en andere internationale mensenrechtenorganisaties over het hardhandige politieoptreden heeft Nepal maandag voor het eerst zo'n demonstratie laten begaan. (ap/hhm)

Zwitserland heeft 20.000 km bewegwijzerde buitensportroutes


Zwitserland beschikt sinds eind april over het grootste nationale routenet voor langzaam verkeer. Het heeft een lengte van in totaal ruim 20.000 kilometer en biedt ook de toerist tal van mogelijkheden.

Buitensport
Het net van 20.000 km heeft een uniform bewegwijzeringssysteem en omvat routes voor wandelaars (6300 km), fietsers (8500 km), mountainbikers (3300 km), inline-skaters (1000 km) en kanoërs (410 km).

Bewegwijzering

De symbolen van de bewegwijzering zijn gemakkelijk te volgen: groen is wandelen, lichtblauw is fietsen, okergeel is mountainbiken, paars is inline-skaten en turkoois is kanoën.

Verder zijn 57 routegidsen beschikbaar, verkrijgbaar in het Engels, Duits en Frans. Wie een arrangement met bagagevervoer langs een van de SchweizMobil-routes zoekt, kan die kiezen uit de brochure SwissTrails.

Openbaar vervoer
Het routenet is met 18.000 halteplaatsen van het openbaar vervoer verbonden.

Eenvoudige routekeus
Alle routes zijn te bekijken op MySwitzerland.com.
Arrangementen en het aanbod ''Swiss Trails à la carte" zijn online te boeken via www.swisstrails.ch.

bron:HLN