woensdag 29 augustus 2007

'Ötzi overleed aan hoofdwond, niet door pijl'


Nog maar twee maanden geleden meldden Zwitserse onderzoekers dat Ötzi doodbloedde toen hij vlak onder zijn linkersleutelbeen werd getroffen door een pijl. Twee radiologen, een patholoog en een oudheidkundige denken echter dat Ötzi slechts buiten bewustzijn raakte door de pijl en dat hij daarbij met zijn hoofd tegen een rots viel.

Ook is het mogelijk dat zijn aanvaller hem na de pijl te hebben afgeschoten nog een klap op zijn hoofd gaf, denken de onderzoekers. Zij presenteerden hun bevindingen maandag op het Instituut voor Mummies en de IJsman van de Europese Academie in het Italiaanse Bolzano. Het instituut werd in juli in het leven geroepen om het onderzoek naar Ötzi te stroomlijnen. De ijsmummie huist in het Zuid-Tiroler Archeologisch Museum in Bolzano.

Bergbeklimmers vonden de mummie zestien jaar geleden bij toeval op een hoogte van 3210 meter in de Ötztaler Alpen.

Bron:Trouw

Aanhoudend noodweer in de Alpen


Het begint een beetje eentonig te worden: zwaar noodweer in de Alpen. Het verschil is alleen dat de wereld er gisteren weereens wit van kleurde, alleen niet van de sneeuw...
Hoe spectaculair ook, de meeste mensen in Oostenrijk en Zwitserland zullen het aanhoudende noodweer intussen behoorlijk zat zijn. Gistermiddag werd de omgeving van Brückl (Karinthië) zwaar getroffen door de hagel.
De beelden spreken voor zich. Het speelt zich allemaal af op de grens van koele lucht bij ons en hitte boven het zuidoosten van Europa. Intussen is ook Zwitserland weer aan de beurt met verwachte neerslaghoeveelheden tot boven de 100mm. Actuele radarbeelden vind je hier

Bron:Wintersport.blog.nl

nog eens een video:zweefvliegen in de Alpen

Boerenoogstfeest in Tirol steeds meer culinair


In hoogdal Wildschönau draait alles om de 'Krautinger' brandewijn

Vanaf begin oktober staat heel Tirol in het teken van het boerenoogstfeest. Deze, oorspronkelijk traditionele, feesten krijgen steeds meer een culinair tintje. Dat geldt zeker voor het hoogdal Wildschönau, waar alles draait om een hoogstaande brandewijn ‘Krautinger'.

Brandewijn met de naam Krautinger mag, dankzij keizerin Maria Theresia, uitsluitend in Wildschönau worden gemaakt .Tijdens de oogstfeesten in oktober wordt de Krautinger uiteraard volop geschonken.


Genuss Region

Sinds dit jaar draagt Wildschönau het predikaat ‘Tiroler Genuss Region'. Deze titel wordt toegekend aan regio's die veel aandacht besteden aan culinaire zaken en tegelijkertijd de traditionele streekproducten- en gerechten in ere houden.

Edelbrände

Zoals eerder al gebeurde met de Italiaanse grappa, wordt inmiddels ook de kwaliteit en smaak van de Oostenrijkse digestieven hoog aangeschreven. Het alom bekende boerenbrouwsel heeft plaats gemaakt voor hoogwaardige ‘Edelbrände'.


Herfsttip

De feestelijkheden in Wildschönau vinden vooral plaats tijdens de Krautingerweek, van 7 tot en met 13 oktober. Voor toeristen en bezoekers (volwassen en kinderen) worden deze week diverse evenementen georganiseerd en zijn er aantrekkelijke arrangementen.


Familiebestemming
Het hoogdal Wildschönau ligt in de Kitzbüheler Alpen. Met de dorpen Niederau, Oberau, Auffach en Thierbach geldt Wildschönau als een echte familiebestemming, zowel in de zomer als de winter.

Sneeuwzeker
Dankzij de hoge ligging (tussen 830 en 1.200 m) is het 's winters sneeuwzeker. In de zomer richt Wildschönau zich op actieve vakanties en heeft onder meer één van de grootste scholen voor paragliding ter wereld.

Internet: www.wildschoenau.com