woensdag 5 september 2007

Eerste sneeuw is gevallen!


Het is wat vroeg, maar in diverse delen van Europa is er een flink pak sneeuw gevallen. In het IJzergebergte, de hoogste plek van Duitsland, liggen de temperaturen nu rond het vriespunt. Ook in Zwitserland en Oostenrijk heeft het flink gesneeuwd.

Zwitserland
De Flüelapas, in het oosten van het land, en de Splügenpas, die Zwitserland en Italië met elkaar verbindt, zijn als gevolg van de vele neerslag afgesloten. Hierdoor moeten veel toeristen kilometers omrijden. De sneeuwgrens ligt op dit moment op 1000 meter, wat zelfs voor de winter uitzonderlijk laag is. Verwacht wordt dat deze grens in de loop van de middag weer oploopt naar 2000 meter.


Oostenrijk
Een sterke temperatuurdaling en hevige neerslag hebben woensdag in Oostenrijk de inval van de winter aangekondigd, aldus het nationale persbureau APA. In de hoger gelegen gebieden van de deelstaat Salzburg viel tot dertig centimeter sneeuw. Weggebruikers kregen het advies sneeuwkettingen te gebruiken op de wegen in deze streek.

Bron:anwb.nl

Oostenrijk (ver)zinkt!


Sinds gisteren sneeuwt het volop in grote delen van Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. Al vanaf 1100 meter is het plaatselijk wit, boven 1500m is op sommige plaatsen al 20 tot 50cm gevallen. Maar er komt nog meer aan!

In het oosten van Oostenrijk wordt tot morgenavond op sommige plaatsen nogeens 100mm neerslag verwacht. T/m vrijdag mogelijk zelfs meer dan 150mm. Ervan uitgaande dat 1mm ongeveer gelijk staat aan 1cm sneeuw kun je nagaan wat dit oplevert in de bergen!

Vanavond draait een nieuwe krul bewolking vanuit Hongarije Oostenrijk binnen waarna het aanhoudend en intensief begint te sneeuwen. Omdat wat zachtere lucht wordt aangevoerd stijgt de sneeuwgrens langzaam naar 2000m. Daarboven blijft het meest sneeuw. Een dreigend gevaar van al die neerslag is de kans op grootschalige overstromingen in het laagland. Houd wat dat betreft de nieuwsberichten in de gaten!

Zelfs Zwitserland en Zuid-Tirol aan de Italiaanse kant deden mee met de winterprik.
Als uitsmijter een webcambeeld uit het Pitztal (Oostenrijk)

Bron:Wintersport.blog.nl