dinsdag 4 september 2007

GORE-TEX TRANSALPINE-RUN 2007


Martine Hofstede en Ingrid Peperkamp zijn de deelneemsters aan de Transalpine Run.
Je kan hen volgen op een weblog tijdens deze unieke bergloop dwars door de Alpen door maar liefst vier landen.De wedstrijd kent een lengte van 240 km en 14000 hoogte meters!

"Plantensoorten klimmen uitroeiing tegemoet"


Nieuw onderzoek toont aan dat de klimaatverandering planten in de Italiaanse Alpen dwingt om naar steeds hogere gebieden te migreren. "Het was verrassend om vast te stellen dat 52 van de onderzochte plantensoorten opgeklommen zijn in vergelijking met een halve eeuw geleden, terwijl geen enkele plantensoort in omgekeerde richting verhuisd is", aldus de onderzoekers Gilberto Parolo en Graziano Rossi van het European Native Seed Network (Ensconet).

De universiteit van het Italiaanse Pavia heeft een vijftig jaar oude studie naar de aanwezigheid van plantensoorten in de Italiaanse Alpen overgedaan. Uit de resultaten blijkt dat heel wat planten 430 meter hoger terug te vinden zijn dan een halve eeuw geleden. Daar zoeken ze verkoeling als compensatie voor de temperatuuropwarming van anderhalve graad Celsius langs de bergflanken. Planten zoals de blauwe gentiaan (zie foto) klimmen steeds hoger, tot ze finaal ook op de hoogste toppen geen geschikte habitat meer aantreffen.

David Aplin, die als vertegenwoordiger van Ensconet aan de slag is in de Plantentuin van Meise, wijst er op dat niet alleen de Italiaanse Alpen met bedreigde plantensoorten kampen. "De klimaatverandering kan ook in België tot de uitroeiing van bedreigde plantensoorten leiden, mogelijk zelfs in één generatie tijd. De botanisten in Meise werken hard om dit proces tegen te gaan, maar het gebrek aan fondsen bemoeilijkt hun werk".

Ensconet is ontstaan uit de oprichting van de Millennium Zaadbank. Die bevindt zich in Kew, zo'n tien kilometer ten zuidwesten van Londen. Het is de bedoeling om er het zaad van bedreigde plantensoorten in de hele wereld op te slaan.

Bron:Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw