woensdag 26 maart 2008

Probleembeer Bruno in museum München


De bruine 'probleembeer' Bruno is voortaan als honingdief in een museum in het Zuid-Duitse München te zien.

Het dier is zo opgezet dat het lijkt alsof hij wordt betrapt bij het plunderen van een bijenkorf, meldden media.
Rond het stoffelijk overschot van Bruno was een diplomatiek relletje uitgebroken tussen de Bondsrepubliek en Italië. De in Italië geboren beer werd in 2006 in Duitsland afgeschoten. De Italianen eisten vergeefs het lijk terug.
Bruno was via de Alpen in Zuid-Duitsland beland en struinde daar vaak in bewoond gebied. De autoriteiten besloten Bruno af te maken omdat hij schapen doodde en ook een gevaar zou zijn voor mensen.

Bron: anp

Jaar vol van kunst en cultuur in Zuid-Tirol


Bolzano (Bozen), de hoofdstad van de Italiaanse provincie Südtirol/Zuid-Tirol, maakt zich op voor een jaar vol kunst en cultuur. In mei is de de opening van een van Europa's meest innovatieve museumconcepten, het 'Museion'. Later dit jaar vormen straten, bars en kastelen in heel Zuid-Tirol het podium voor de 26e editie van het jaarlijkse Jazzfestival.

Museion: nieuw soort museum
Op 24 mei gaat het niueuwe onderkomen van het Museion open, Bolzano's museum van moderne en hedendaagse kunst. Het ligt op een cruciaal punt in Bolzano/ De twee verschillende culturen van de stad komen er -letterlijk en figuurlijk- samen.

Het Middeleeuwse, Germaanse deel van Bolzano wordt door een brug verbonden met het deel dat is ebouwd in de rationele, Italiaanse stijl van de jaren dertig. Het nieuwe gebouw heeft transparante façades, symbool voor Bolzano's openheid voor externe invloeden. 's Nachts worden op de gevels fascinerende artistieke creaties geprojecteerd.

Het Museion toont een collectie inspirerende kunstwerken rond het thema 'Taal in de kunst', hetgeen aansluit op de drietaligeid van Zuid-Tirol. Het Museion heeft ook zijn deuren geopend voor een nieuw concept; de Art -factory, een platform voor nieuwe 'opkomende' kunstenaars in een speciaal bij het museum behorend atelier, een "art factory".

Manifesta 7
Manifesta 7 is de Europese Biënnale voor Hedendaagse kunst. Tussen 19 juli en 2 november vindt de 7e editie ervan plaats in de provincie Zuid-Tirol en de naburige provincie Trentino in Noord-Italië. Er worden kunstwerken van circa 100 kunstenaars tentoongesteld en vier fascinerende gebouwen maken een substantieel deel uit van de tentoonstelling.

"All that Jazz"

Van 6 tot 14 juni 2008 worden echte Jazz fans uit heel Europa in Zuid-Tirol verwacht voor de 26e editie van het Jazz Festival. Het is een hoogtepunt in het Europese jazzseizoen met allerlei muziekstijlen van Amerikaanse moderne mainstream tot avantgarde uit New York, en elektrische Jazz uit Scandinavië.

Het Jazz festival wordt geopend bij het imposante Sigmundskron kasteel in het centrum van het "Reinhold Messners" museumproject. Ster van de openingsavond en tevens de muzikaal coördinator is de Franse gitarist Bireli Lagrene. Tijdens het Jazz festival zijn er in de wijngaarden van Zuid-Tirol speciale "Jazz & Wijn" concerten.

bron:TouRPress.nl