maandag 5 november 2007

Grote sneeuwdump op komst


We gaan komende week weer een stapje verder de winter in. Het Sauerland gaat eind deze week voor het eerst deze herfst echt mooi wit worden, terwijl in Scandinavië en Oost-Europa dikke pakken sneeuw gaan neerdalen. Komend weekeinde zal heel Europa enkele graden zijn afgekoeld, inclusief de Franse Alpen die dan eindelijk eens een laagje poedersuiker meepikken.

Met bakken uit de hemel
De afgelopen week viel er in zuidwest Noorwegen al meer dan 50 cm sneeuw. Opmerkelijk is de relatieve droogte in het koude Lapland, waardoor de World Cup skiwedstrijden in het Finse Levi komend weekeinde wegens sneeuwgebrek zijn verplaatst naar de Oostenrijkse Reiteralm. Maandag 7 oktober schurkt een langgerekt koufront tegen het Noorse kustgebergte aan. De neerslag intensiveert en de sneeuw valt met bakken uit de hemel vanmiddag. De laatste resten zachte lucht worden door het front verdreven.

Noordwestenwind stormachtig
Het weer in de Alpen lijkt vandaag nog sterk op het weer van de afgelopen dagen: na het oplossen van lokale nevelvelden volop zon. Pas dinsdag bereikt het Scandinavische koufront de oostelijke Alpenrand. Het gaat daar licht sneeuwen boven 700 tot 1100 m, terwijl de noordwestenwind net als in Nederland stormachtig wordt. In Oost-Europa is de sneeuwval intenser bij een sneeuwgrens van rond de 500 m. Naar het westen toe blijft de luchtdruk vrij hoog, waardoor de neerslaghoeveelheden in Zwitserland en Frankrijk geringer zijn. Aan de zuidkant van de Alpen komt de zon nog volop tevoorschijn. Woensdag kent hetzelfde weerbeeld met iets lagere temperaturen.

Kou in het noorden
De volgende storing trekt woensdag met de kern net onder Oslo en Stockholm door waardoor de kou in het noorden behouden blijft. Met name in Duitsland en het Tsjechische Reuzengebergte regent woensdag en donderdag pijpenstelen, terwijl Noorwegen en Zweden opnieuw sneeuw hebben uit het occlusiefront. Donderdag kruipen ook in de Alpen de temperaturen voor één dag nog eens omhoog naar waarden van 5 tot 13ºC in de dalen. In de Pools-Slowaakse Hoge Tatra, de Slowaakse Lage Tatra en de Bulgaarse Karpaten blijft het net koud genoeg om nog eens 25 tot 50 cm sneeuw te gaan incasseren.

Sauerland wit
Vrijdag, zaterdag en zondag krijgt de kou uit het noorden en oosten weer de overhand. De Karpaten krijgen dan de allermeeste sneeuw te verstouwen, maar ook in de Duitse middelgebergten valt de neerslag dan in de vorm van sneeuw. Het Sauerland wordt dus wit! In Oostenrijk gaat het zelfs tot in de dalen sneeuwen. Het hele Alpengebied, behalve de Aostavallei en de Zuidelijke Franse Alpen, krijgen een laagje van 10 cm verse poeder met een verwachting van 25 tot 50 cm voor Saalbach-Hinterglemm tot in Vorarlberg.

Gunstige voortekenen
Volgende week zondag en maandag lijkt het sneeuwgebied zich in de Alpen ook te gaan uitbreiden naar de Zuidelijke Italiaanse en Franse Alpen zodat het daar ook eens wit kan kleuren. Daarna lijkt het in de hele Alpen al snel zonnig winterweer te gaan worden. In Scandinavië lijkt de winter vanaf komend weekeinde al niet meer weg te slaan. Alle gunstige voortekenen voor een mooie winter zijn aanwezig!

Bron:Wintersporters.nl