donderdag 24 januari 2008

Grootste indoorskipiste ter wereld opent in 2010 in Lessen (Belgie)


Geschreven door Christiaan van Westing,www.berggeit.nl


Ten laatste in september 2010 opent de grootste indoorskipiste van de wereld, Snow Games, haar deuren in Lessen. Aan dit complex hangt een prijskaartje van 94 miljoen euro. Dat zei Jean-Luc Roisin, woordvoerder van het prestigieuze project, tijdens de bekendmaking van de plannen vanavond in Aalst.

Steengroeve
In 1997 besloot architect Jean-Marc Wellens uit Aalst om in een verlaten steengroeve in Lessen (in Henegouwen) een grote skipiste te bouwen met een oppervlakte van maar liefst 100.000 vierkante meter. De piste wordt daarmee drie keer groter dan de befaamde skipiste Snow World in het Nederlandse Landgraaf.

2010
Het project kende eerst wat tegenwind, maar de opening van het wintercomplex tussen Kerstmis 2009 en september 2010 zou nu gegarandeerd zijn. Als de papiermolen voorspoedig verloopt, hoopt men om in juni de steengroeve al te kunnen leegpompen.

650.000 bezoekers
Het grootschalige project zou op termijn werk verschaffen aan 300 mensen. Het eerste jaar wordt op 650.000 bezoekers gegokt, voornamelijk uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Op drie jaar tijd hopen de projectleiders het aantal skifanaten op te drijven tot bijna 1,2 miljoen. Om rendabel te zijn, moeten jaarlijks 520.000 mensen in Lessen gaan skiën. Gemiddeld zouden 1.850 tot 1.900 sneeuwliefhebbers tegelijk toegelaten worden in het complex, wat overeenkomt met 50 vierkante meter per persoon. Tijdens de piekmomenten, in de weekends en vakantieperiodes, beoogt het bestuur een dagelijkse capaciteit van 9.070 bezoekers.

Dak
De skipiste zou in de steengroeve ingebouwd worden op hellingen van meer dan 80 meter hoog en 800 meter lang. Maar het meest spectaculaire zal het dak zijn dat de grote afstand moet overbruggen. "Het dak zal met behulp van luchtdruk en kabels die aan de rotsen worden vastgemaakt, boven het geheel zweven", gaf Roisin mee. Het dak, van Hongaarse makelij, weegt zo'n 15 kilo per vierkante meter. (belga/ka)

Bron: hln.be