donderdag 20 september 2007

West-Vlamingen vliegen met paramotor over Mont Blanc


Chris Slabbink uit Zedelgem en Koen Vanneste uit Wervik zijn er in geslaagd om met een paramotor over de Mont Blanc te vliegen. Een paramotor bestaat uit een kleine motor op de rug van de piloot en een soort parachute. Naar eigen zeggen deed niemand hen dat ooit voor. Het was een hele uitdaging om de hoogste berg van Europa (4812m) over te vliegen. De twee West-Vlaamse paramotorpiloten haalden daarbij hoogtes van meer dan 5.000 meter.

Het toestel dat bij de missie gebruikt werd, is omgebouwd om te voorzien aan de nodige vereisten. De kooi is groter gemaakt zodat een grotere propeller gebruikt kan worden. Koen deed er een uur over om over de Mont Blanc te vliegen. Chris, die 20 kg meer weegt, deed er 2 uur en 15 minuten over.

Zo'n oversteek maken is zeker niet zonder gevaar. Op 4800 meter is het koud. Een goede voorbereiding was dan ook noodzakelijk. De parapiloten kropen daarom voor hun tocht twee uur in een industriële diepvries om te zien of hun kledij er tegen bestand was.

Bron: WTV focus

Kaas keuren én proeven op de Almkäse Olympiade


Op 29 september vindt in het Oostenrijkse Paznauntal de 13e editie van de internationale Almkäse Olympiade plaats. Tijdens de competitie presenteren de beste kaasproducenten uit Oostenrijk en Zwitserland traditionele kazen. Daaruit wordt vervolgens de winnaar gekozen. Alpenboeren en - boerinnen uit Tirol, Vorarlberg, Salzburg, Südtirol, Allgäu en uit Zwitserland zullen 29 september naar Galtür trekken om te strijden voor de titel ‘beste kaas van het jaar'.

Alpinemelk
De kazen worden uit zelf geproduceerde alpine melk bereid om er de bekende crèmezachte, kruidige kaas van te maken. De kazen worden door een professionele jury beoordeeld op smaak en originaliteit. Na afloop van de uitreiking kunnen toeschouwers alle gepresenteerde specialiteiten proeven en natuurlijk kopen.


'Eigen gemaakt'
De makers van de traditionele kazen zijn het hele jaar druk bezig met de ambachtelijke voorbereidingen voor dit evenement. Ze willen een duidelijk onderscheidt maken tussen de grootschalige zuivelproductie en de goede kwaliteit van eigen gemaakte kazen.

bron:tourpress.nl