maandag 5 januari 2009

Von Trapp-hotel splijt Salzburg


Mozart, het zingende gezin Von Trapp, het nazi-verleden - dit alles speelt mee in een conflict rond de beroemdste villa van Oostenrijk. Het gaat om het pand in Salzburg waar het elf leden tellende muzikale gezin Von Trapp jarenlang woonde, voor het in 1938 voor de nazi’s moest vluchten.

Het pand van de Von Trapps. De aanvraag van de exploitant voor een hotelvergunning voor veertien kamers werd recent afgewezen. De uitbater wil profiteren van de enorme populariteit van het gezin, op wie de film The Sound of Music is gebaseerd. George von Trapp was een Oostenrijkse officier, die in de jaren ’30 in Salzburg woonde. Hij was wars van het nazisme. In 1938, na de Anschluss van Oostenrijk bij Nazi-Duitsland, vluchtte hij met zijn gezin naar de VS. Mede dankzij The Sound of Music met Julie Andrews trekken er jaarlijks 400.000 toeristen naar Salzburg om het geelgekleurde pand van buiten te bewonderen.

Bewoners en de plaatselijke politieke partijen, waarvan er een eerst vóór de vergunning was, zeggen bang te zijn voor overlast in de chique buurt. Ze ruziën over het aantal kamers, maar ook over bijeenkomsten en de aanleg van een park.

Op de achtergrond speelt mee dat Salzburg door een hotel mogelijk meer wordt geassocieerd met de nazi’s, aangezien SS-baas Himmler eveneens in het huis heeft gewoond. De bedrijfsleidster van de villa, Marianne Dorfer, wordt verweten dat ze een herdenkingsmonument voor de nazi’s wil maken. Dorfer is woedend over de beschuldigingen. Ze moet niets hebben van het nazisme en wijst erop dat ze Himmlers voormalige bureau heeft laten ombouwen tot een kapel.

De meeste inkomsten uit het toerisme haalt Salzburg binnen dankzij de componist Mozart. Zijn faam trekt jaarlijks 600.000 bezoekers naar de stad. Het actiecomité tegen het hotel eert Mozart. Voorzitter Manfred Schitter, oud-leider van de plaatselijke conservatieven ÖVP is heel uitgesprokmen: ,,Ik vind het hotelproject onzin.

Exploitant Dorfer gaat in beroep tegen de weigering van de hotelvergunning, maar dat kan lang duren. Intussen worden in de villa trouwpartijen gehouden en kan er ook zonder vergunning een kamer worden gehuurd. Er is tevens een expositie over het gezin Von Trapp.

bron AD.nl

Record: Zwitserland bibbert bij -26 graden


In Zwitserland heeft het koude weer een nieuw record gevestigd: in het dorp Samedan, in het zuidoosten van het land, werd vanochtend een temperatuur van 26,6 graden Celsius onder nul opgetekend. Het bericht komt van de weerdienst van de openbare omroep SF.

Het vorige kouderecord voor deze winter bedroeg -26,3 graden, en werd op 28 december vorig jaar opgetekend, eveneens in Samedan.
Het absolute kouderecord in Zwitserland bedraagt -28 graden Celsius. Het werd de vorige winter genoteerd in het dorp La Brévine, in het noordoosten van het land. (belga/vsv)