donderdag 23 augustus 2007

Wist je dat Gramais ....


Gramais is een gemeente in het district Reutte in de Oostenrijkse deelstaatTirol.
Qua inwoneraantal is het de kleinste zelfstandige gemeente van Oostenrijk. Gramais ligt aan het eind van het Gramaistal, een klein zijdal van het Lechtal, dat bij Häselgehr naar het zuidoosten afbuigt. Gramais is over een 8,5 kilometer lange weg vanuit Häselgehr bereikbaar.
De economie van de gemeente is gericht op de landbouw en het toerisme. Het dorp is startpunt voor wandelingen en bergtochten door de Lechtaler Alpen.

De Mont Blanc of de Elbroes????


We leren het allemaal op school : de Mount Everest is de hoogste berg ter wereld, en de Mont Blanc de hoogste van Europa.
Klopt dit ?
De hoogste berg van Europa is de Elbroes, in de Kaukasus, in het Europese deel van de Sovjet-Unie. Het is een dode vulkaan met twee toppen, van 5633 en 5595 meter.
De Mont Blanc is volgens de laatste metingen 'slechts' 4806 meter hoog.

Koudeput boven de Alpen:Veel regen, weinig sneeuw



Zoals gevreesd is er opnieuw veel regen gevallen in de Alpen. Vooral het zuiden van Zwitserland heeft extreem veel neerslag opgevangen, plaatselijk meer dan 200mm in 48 uur.
Het is niet de eerste keer deze zomer dat een rondtollend lagedrukgebied boven Midden-Europa voor grote hoeveelheden water zorgde. Begin augustus nog kampten grote delen van Zwitserland met overstromingen. Net van die klap bekomen was nu vooral Wallis en Tessin aan de beurt.
Toch viel het met de sneeuw in de bergen mee. Dit kwam doordat om het lagedrukgebied heen warme lucht uit Oost-Europa binnensloop. Deze bereikte via een omweg de Alpen waardoor de sneeuwgrens slechts even tot beneden 2500m daalde. Het leverde vanmorgen wel wat leuke plaatjes op.Inmiddels is de sneeuw beneden 3000m weer verdwenen en naar het weekend toe klaart het verder op.

Bron:www.wintersport.nl