vrijdag 16 november 2007

desert voor dit weekend:Salzburger Nockerln


Nodig:
40 g boter - 1/8 liter slagroom - 1 pakje vanillesuiker - 4 eidooiers - 60 g suiker - 2 eetlepels droge witte wijn - 40 g bloem - 1 mespunt zout - 8 eiwitten - poedersuiker

saus:5 eetlepels zwarte-bessengelei - 1/8 liter droge rode wijn - 1 eetlepel honing - 1/2 pakje vanillesuiker


Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe de boter, de slagroom en vanillesuiker in een pan en laat die, terwijl u met een garde krachtig roert, kort aan de kook komen. Haal de pan van het vuur en zet die apart. Klop de eidooiers met de suiker schuimig. Voeg de witte wijn, de gezeefde bloem en het zout toe. Blijf roeren tot de massa crème-achtig is. Klop de eiwitten stijf (voeg eventueel enkele druppels citroensap toe) en schep ze door de dooiermassa. Doe alles in een ingevette vuurvaste schaal en maak er met een spatel 'heuveltjes' en 'dalen' in (Nockerln). Zet de schaal dan in de oven en laat ongeveer 12-16 minuten bakken.
Breng intussen de bessengelei met de rode wijn, honing en vanillesuiker al roerend aan de kook.
Verdeel de Nockerln over dessertbordjes en lepel de saus eromheen.

Opmerking: het is belangrijk de oven zeer goed voor te verwarmen, zodat dit zeer kwetsbare gebak snel gebakken kan worden. U mag de oven niet tussentijds openen!

Monte Baldo


De Monte Baldo is een Italiaanse bergketen die loopt vanaf het Gardameer tot de Adige.
De toppen van de Monte Baldo zijn de Altissimo (2078 m), de Pozzette (2218 m) en de Telegrafo (2200 m).

De Monte Baldo is vooral bekend vanwege een zeer belangrijke en bijzondere plantengroei, uniek in haar soort, conform historische en moderne bewijzen door de mens aangeleverd.
Als beschermd natuurgebied,vol met zeldzame planten en bloemen, is deze berg een echt bergtuin.
Dankzij de nieuwe kabelbaan, uniek met de ronde cabine, is het mogelijk binnen 10 min van Malcesine naar de Monte Baldo te gaan.


Botanische tuin Monte Baldo
Gelegen op 1232 m hoogte in Località Novezzina, niet ver van Ferrara di Monte Baldo en geleid door de berggemeenschap van Baldo in samenwerking met staatsbosbeheer.
Opgericht om de uitzonderlijke plantengroei op de Baldo te beoordelen die vooral vanwege het klimaat zo bijzonder is.
Vertrekkende van de oever van het meer en de lage hellingen van de Valdadige, waar u altijd groene sub-mediterrane soorten ziet, stijgt u snel richting de bergsoorten, zowel rotsachtig als weidevelden. De grote gevarieerdheid heeft de aandacht van diverse plantenkundigen getrokken gedurende de afgelopen eeuwen. Zij hebben op de Baldo diverse soorten voor het eerst geïdentificeerd, waarvan velen tot dan toe onbekend waren.
Dit verklaard ook waarom vele planten de naam van “baldense” hebben (Anomone Baldense T., Galium Baldense spr., Knautia Baldensis Kern etc.) en dit is ook waarom de Baldo ook wel de “hortus Europa” (de tuin van Europa) wordt genoemd.
In de tuin zijn vele autochtone soorten verzameld welke specifiek zijn voor de Monte Baldo.
De omgeving wordt op zodanige wijze onderhouden, rekening houdend met de specifieke natuurlijke aspecten van de berg, om een bezoek door de mens mogelijk te maken. Een rijke locatie met haar talrijke soorten welke worden geïdentificeerd met labels. In de hut van het park is er een zaal voor lezingen en conferenties en zijn eveneens ecologische vakanties mogelijk.