dinsdag 11 december 2007

Kerst vieren in het buitenland


Duizenden vakantievierders staan al te popelen om met de kerstdagen weg te gaan. Wintersport is veruit het populairst, daarna volgen een zonvakantie in Gran Canaria of stedentrip naar Londen of Parijs. Kortom: we willen weg met de kerst.

Door Armanda van der Voort

De feestdagen in het buitenland vieren is erg populair onder Nederlandse jongeren. "Studenten hebben kerstvakantie, zijn niet gebonden aan werk en kunnen dus makkelijk weg", zegt studentenpsychologe Annemiek Godefrooy van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Voor wie geen zin heeft om twee dagen op de bank te hangen en aan tafel te zitten met familieleden, is zo'n vakantie een prima uitvlucht. Je hoeft je niet in allerlei sociale bochten te wringen."

Wintersport staat boven aan het kerstvakantieverlanglijstje. "Zo'n dertigduizend jongeren vieren de feestdagen in de besneeuwde toppen van de Alpen. Val Thorens en Les Deux Alphes zijn de meest bezochte wintersportbestemmingen, vanwege hun hoge ligging en sneeuwzekerheid", vertelt Jonos de Groot van GoGo tours.

Ze gaan vooral in grote gezelschappen naar deze populaire bestemmingen. Denk aan studentenverenigingen, jaarclubs en voetbalelftallen. "Jongeren vinden het kennelijk gezellig om met een groep elders kerst te vieren dan in Nederland. Of ze dat doen om te vluchten voor kerstverplichtingen, durf ik niet te zeggen."

Naast de wintersport, is ook een stedentrip erg populair. "Londen, Parijs en Berlijn doen het vooral erg goed", vertelt een woordvoerder van Tui Nederland. Zo viert Sonja Janssen oud en nieuw in de Duitse hoofdstad. "Het is de eerste keer dat ik met mijn vriend de jaarwisseling vier. We willen dit jaar iets speciaals meemaken, want thuis is het toch altijd hetzelfde", zegt de 33-jarige directie-assistente. "Onze keuze is op Berlijn gevallen, omdat we allebei naar een stad willen waar veel te doen is. Mijn vriend is er al vaker geweest en kent de plekken waar we moeten zijn. De place to be is toch wel de Brandenburger Tor in het oude centrum van de stad. Daar zullen we samen aftellen naar het nieuwe jaar."

Ook voor Myrthe van Beemen, die een jaar aan het backpacken is, zijn de feestdagen dit jaar heel anders. Van Beemen: "Op dit moment ben ik aan het rondreizen in Australië en hier is alles helemaal versierd voor kerst. Maar dan exotischer, zoals een kerstman in zwembroek. De sfeer is totaal verschillend van bijvoorbeeld een lichtjesavond in Nederland. Ik mis de kou en de kerstliedjes. Maar de BBQ aan het strand die we in het vooruitzicht hebben, is daarentegen wel een stuk beter dan de gebruikelijke kerstmaaltijd."

Hoewel er veel voordelen zijn, kleeft er ook een groot nadeel aan een kerstvakantie. Voor de vakantievierders zijn de prijzen in deze periode skyhigh. De Groot: "Dat klopt, voor een hotel of appartement in Frankrijk of een ticket naar Thailand betaal je tussen kerst en oud en nieuw het drievoudige. Je ziet daarom dat veel studenten wachten tot de prijzen gezakt zijn en de eerste twee weken van januari weggaan."

Bron:spitsnet.nl