woensdag 19 september 2007

Opnieuw sneeuw in de Alpen


Eerder deze maand is er ook al sneeuw gevallen in het Alpengebied. Ook toen kwam met een noordelijke wind koude lucht afzakken tot Centraal-Europa. Aan de zuidkant van het Alpenmassief, waar het tot die tijd zonnig en warm zomerweer was geweest, volgde een aantal heftige buien, onder andere in Karinthië, Slovenië en Kroatië. Ook de temperatuur ging in deze regio omlaag. De noordkant van de Alpen kreeg met serieuze sneeuwval te maken. Zo viel er aan het begin van de maand tot op een hoogte van 1000 meter sneeuw. De hoogste toppen kregen een flink pak sneeuw te verwerken.

De hoogste bergtop in Duitsland, de Zugspitze (het weerstation is geleden op 2962 meter), werd bedekt met bijna ander halve meter sneeuw en ook nu ligt er nog ruim een halve meter. Een jaar geleden, toen de temperatuur in grote delen van Europa de gehele herfst op een veel hoger niveau lag, was de Zugspitze sneeuwvrij. Alleen op 19 september lag er tijdelijk een centimetertje sneeuw. Het was wachten tot begin oktober tot de eerste sneeuw langzaam begon op te hopen. Pas midden november lag er een zelfde hoeveelheid sneeuw als dat er vandaag ligt.

Hoe uitzonderlijk is sneeuwval in de zomer en het eerste deel van de (weerkundige) herfst? Een blik op de klimaatgegevens van de afgelopen 10 tot 15 jaar laat zien dat de huidige winterse omstandigheden absoluut niet uitzonderlijk zijn. Als we bijvoorbeeld kijken naar de sneeuwgegevens van het weerstation op de Saëntis, een 2500 meter hoge bergtop ten zuiden van de Bodensee, dan blijkt dat het sneeuwdek dat in de winter is opgebouwd, pas in de loop van juli helemaal verdwenen is. Vervolgens begint de sneeuw hier zich begin oktober weer op te hopen. Ook in de korte zomer valt de neerslag nog regelmatig als sneeuw, die soms ook een paar dagen blijft liggen.

In het noorden van Europa valt vandaag ook sneeuw. Op de website meteoalarm.eu is te zien dat er voor de wat hoger gelegen van het Scandinavisch hoogland een waarschuwing wordt gegeven voor gladde wegen. Vanaf 1000 meter zagen we aan het begin van de middag temperaturen die rond het vriespunt schommelden. Neerslag viel er op dat moment nog niet, maar later op de dag gaat er regen vallen, en vanaf 1000 meter zal de neerslag overgaan in sneeuw.

Bron: Meteo Consult, Meteoalarm.eu, zugspitze.de

Geen opmerkingen: