donderdag 22 november 2007

Alpenweerpraat: veel sneeuw in Italië


Gisteren kwam vanuit Frankrijk flinke sneeuwval opzetten, dankzij een grote portie onstabiliteit die eerder deze week in Spanje voor veel regen zorgde. Met de zuidelijke stroming heeft de neerslag inmiddels een groot deel van de Italiaanse Alpen in zijn greep. Tot en met morgen kan op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw vallen. Ook het Zwitserse Tessin ten zuiden van de Alpenhoofdkam en de Zuidfranse Alpen vallen goed in de prijzen.
De sneeuwgrens is echter stijgende waardoor vooral de hogere gebieden (boven 2000m) hier van profiteren. Het westen van Italië vormt hierop een uitzondering omdat de temperatuur hier gisteren (en ook vandaag nog) beduidend lager lag zoals hier Sauze d'Oulx (Piemonte).

Morgen en zaterdag krijgen de Dolomieten, Ost-Tirol en het westen van Karinthië de volle laag met zware sneeuwval. Eerst ligt de sneeuwgrens op zo'n 2000m, later daalt deze naar ongeveer 1400m. Dit heeft alles te maken met het, inmiddels vertrouwde, Britse hogedrukgebied dat de wind in de loop van zaterdag weer naar noorden laat draaien. Daarmee dringt koelere lucht de Alpen.

Dit is de voorbode van spannende tijden voor de alpennoordzijde want hier heeft de föhn veel 'schade' aangericht. Stormachtige winden teisterden het sneeuwdek in grote delen van Oostenrijk en Zwitserland. Een ongelofelijke wind- (of föhn)stoot van 122 km/uur werd geregistreerd in Garmisch-Partenkirchen. Op bergtoppen is dit niet ongebruikelijk, maar voor een dal op slechts 705m hoogte is dit zeer uitzonderlijk.

Bron:wintersport.blog.nl

Geen opmerkingen: