vrijdag 21 september 2007
Een Eiffeltoren in de Alpen
ZERMATT - Terwijl de gletsjers smelten en de sneeuwgrens door het broeikaseffect de komende jaren een flink stuk hoger komt te liggen, zinnen de Zwitsers op plannen om hun belangrijkste toeristenattractie aantrekkelijk te houden.
Zelfs het kunstmatig verhogen van bergen is daarbij geen taboe meer.
Zo willen de beheerders van de kabelbanen in Zermatt een 117 meter hoog hotel en conferentieoord met uitzichtsplatform bouwen op de Klein Matterhorn, die met zijn 3883 meter ook nu al als het hoogste per kabelbaan bereikbare uitzichtspunt in de Alpen geldt. ,,Daardoor komt de voor bergbeklimmers magische grens van 4000 meter ook binnen bereik voor gewone mensen,’’ zegt directeur Christen Baumann. Volgens Baumann is het in de strijd om toeristenstromen uit Azië nodig om nieuwe attracties te bedenken.
,,Kijk naar de doorzichtige loopbrug boven de Grand Canyon. Wie mee wil blijven doen, mag niet burgerlijk zijn.’’ Heinz Julen, een kunstenaar die het plan heeft bedacht, gelooft dat de wolkenkrabber een plaats voor ‘nieuwe ideeën en spirituele ervaringen’ kan worden. De plaatselijke VVV droomt al van een ‘nieuwe Eiffeltoren’ of zelfs een nieuw handelsmerk voor Zwitserland.
Baumann hoopt de aanvraag voor de bouwvergunning voor het minimaal 70 miljoen euro kostende project volgend voorjaar te kunnen indienen. ,,Door bezwaren van de milieubeweging zal het daarna nog wel twee jaar duren voordat we met de bouw kunnen beginnen.’’ Vanwege de hoogte zal bij de constructie ook rekening worden gehouden met de ijle lucht. Net als in een vliegtuig zal het hotel een drukcabine moeten krijgen, omdat de gasten anders niet kunnen slapen.
Terwijl de bedenkers spreken van een ‘pioniersproject’ hebben milieuorganisaties als de Alpenverein en de Stiftung Landschaftsschutz (landschapsbescherming) protest aangetekend. In de Süddeutsche Zeitung waarschuwen zij voor een onzinnige wedloop om wie het hoogste bouwwerk krijgt. Zowel in Davos, Arosa en Laxeralp spelen projectontwikkelaars met plannen voor hotels en platforms die boven de hoogste bergtoppen uittorenen. De bevolking van de van toerisme afhankelijke gebieden, reageert verdeeld.
Baumann reageert gelaten op de kritiek. ,,We laten de bergen in de omgeving toch ongemoeid? En het hotel zal op zon- en windenergie het milieu nauwelijks belasten. Bovendien: het Wereldnatuurfonds heeft gezegd dat er sowieso niet veel meer is te verpesten aan de Alpen.’’
bron: AD.nl-buitenland
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten